of 58952 LinkedIn

Brabant wil sluitende richtlijn uitbreiding veehouderij

Het moet snel duidelijk worden welke criteria er landelijk gaan gelden voor veehouders die willen uitbreiden. In Brabant spreekt het provinciebestuur ondertussen van een juridisch onwerkbare situatie.

Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant willen zo snel mogelijk een duidelijk maar vooral sluitend juridisch kader om aanvragen te toetsen van veehouders die willen uitbreiden. Sinds de Raad van State drie weken geleden de gunningcriteria onder de natuurbeschernmingswet flink aanscherpte, is volgens de provincie een onwerkbare situatie ontstaan.

Stikstofrechten  te ruimhartig uitgedeeld
De raad van State oordeelde dat de provincie te ruimhartig stikstofrechten heeft toegekend aan boeren die willen uitbreiden. Als gevolg hiervan werd een aantal al verstrekte vergunningen vernietigd. Ruim 1.500 aanvragen die nog in de pijplijn zitten zullen aan strengere criteria worden getoetst dan de provincie aanvankelijk had gedacht. Een (flink) aantal van de aanvragen zal hierdoor waarschijnlijk worde afgewezen.


Houdbare oplossing gevraagd

In een brief aan staatssecretaris Dijksma spreekt het provinciebestuur  van een ‘volstrekt onwerkbare situatie'. ‘De juridische onduidelijkheid heeft volgens GS geleid tot een enorme werkvoorraad aan vergunningaanvragen die niet meer binnen een redelijke termijn kunnen worden afgehandeld. Onze zorgen gelden niet alleen de veehouderij; ook bedrijfsontwikkelingen in andere sectoren, zoals industrie en verkeer, vragen dringend om een juridisch houdbare oplossing’.

PAS in de maak
Zij roepen de staatssecretaris op haast te maken met de invoering van de landelijke regeling ‘Programatische Aanpak Stikstof (PAS). Deze moet in 2014 van kracht worden, maar er wordt nog druk aan gesleuteld, aldus woordvoerder Jean-Louis Kop van Brabant. ‘Alle belanghebbenden zitten zich suf te vergaderen.’ In afwachting van de PAS ligt de afgifte van vergunningen ondertussen zo goed als stil.

Signaal: maak PAS sluitend
De geest van de PAS zal volgens Kop hoe dan ook moeten zijn dat er een evenwicht wordt gezocht tussen economische ontwikkeling en natuurbescherming. Tegelijkertijd constateert hij dat er onder deskundigen nog geen eenduidig oordeel is over de precieze juridische uitwerking van de regeling.

 ‘Behalve snelheid is duidelijkheid van groot belang. Maar boven alles willen we met de brief aan Dijksma het signaal afgeven dat het nieuwe kader juridisch sluitend moet zijn’. De provincie wil vorkomen dat er opnieuw vergunningen worden afgegeven die later weer vernietigd worden.

  

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door p op
Als je dit soort industriële activiteiten wil, moet je ze net als alle andere industrie clusteren op bedrijven terreinen ipv midden in het zogenaamde groen. Scheelt al de helft