Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

'Bouw geen windmolenpark bij de Afsluitdijk'

Maandag stelde het kabinet de 11 plekken, die de provincies vorig jaar zelf hadden aangedragen, definitief vast. Milieudefensie is niet blij met de keuzes.

02 april 2014

Milieudefensie is ,,niet gelukkig'' met 3 van de 11 locaties voor grote windmolenparken op land die de overheid heeft aangewezen. ,,De locaties Eemshaven (Emmapolder), Flevoland (de Houtribdijk) en IJsselmeer Noord (de Afsluitdijk) grenzen aan beschermde natuurgebieden. Mogelijke schade daaraan door een windmolenpark is nog niet goed in kaart gebracht'', zei directeur Hans Berkhuizen dinsdag. Eerst moet worden onderzocht wat de gevolgen zijn voor het milieu, bijvoorbeeld voor vogels, voordat op die drie plekken een groot windmolenpark komt, vindt Milieudefensie.

Burgerinitiatieven

Verder wil de organisatie dat burgers betrokken worden bij het realiseren van kleinere windmolenparken. ,,Er zijn al zo'n 200 burgerinitiatieven die de overheid zou moeten steunen en versterken'', zegt Berkhuizen. ,,Burgers moeten inspraak krijgen in de plek van windmolenparken, het type windmolen en wie gebruikmaakt van de opgewekte energie. Daarmee creëer je bewustwording en draagvlak.''

Schaarste
Maandag stelde het kabinet de 11 plekken, die de provincies vorig jaar zelf hadden aangedragen, definitief vast. Berkhuizen: ,,Het is goed dat de overheid hierin haar verantwoordelijkheid neemt, want fossiele brandstof wordt steeds schaarser.''

Reacties: 5

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

henk
Stop de windmolens en investeer in zonne-energie

Pierre
Stop milieudefensie!
Deze club is standaard overal tegen en weigert te erkennen dat we anno 2014 gewoon electra nodig hebben.
Ook voor die server waar de website van mileudefensie op draait....
Nu zijn windmolens voor deze club ook al een probleem. Vanwege mogelijke schade voor vogels. En straks zeker bezwaar tegen een zonnepanelenpark omdat dan de zeldzame gele boskikker of de pimpelpaarse protestkever wordt verjaagd?

Fred (ambtenaar) / ambtenaar
Best Pierre,

Ik adviseer je om je toch eens wat dieper in de windturbinematerie te verdiepen en dan nog eens naar jouw geplaatste opmerking kijken.
H. Werkendam / Medewerker
Ja de opmerking van Pierre is natuurlijk in eerste instantie erg leuk, maar bij nadere beschouwing ook OLIEdom.
John / Adm. medewerker
Tja, daar komt ook nog altijd het nimby-principe bij kijken.

Door deze stomme eigenschap van de mens zijn in Limburg al meer zaken verknald.

Nee, geen windmolens op deze plek, gaan Belgen en Duitsers ze een paar meter van de grens neerzetten, 100 meter van de plek waar bij ons bezwaren waren. Tegen uitbreiding Vliegveld Beek: Meer overlast dan ooit van Belgische vliegtuigen boven ons land, waar je geen maatregelen tegen kunt nemen. Ook milieudefensie is zo stom.
Advertentie