of 61441 LinkedIn

Boa's dreigen snorfietsverbod niet te handhaven

Snorfietsers in Amsterdam mogen vanaf vandaag binnen de ringweg A10 niet langer op het fietspad, maar moeten  de rijbaan op met helm. De gemeente geeft hen een maand om te wennen en zal dan niet handhaven met boetes. De boa’s dreigen daarna ook niet te handhaven, zolang burgemeester Halsema hen de zo vurig gewenste verdedigingsmiddelen ontzegt.

Vanaf vandaag mogen snorfietsers in Amsterdam binnen de ringweg A10 niet langer op het fietspad, maar moeten ze de rijbaan op met helm. De gemeente geeft hen een maand om te wennen en zal dan niet handhaven met boetes. De boa’s dreigen daarna ook niet te handhaven, zolang burgemeester Halsema hen de zo vurig gewenste verdedigingsmiddelen ontzegt.

Nog geen boetes
Voor handhaving van het snorfietsverbod zet de gemeente Amsterdam twee maanden lang in de hele stad verkeersregelaars in. In die tijd zullen ze nog geen boetes (95 euro) uitdelen. Maar de maatregel valt precies in de weken dat buitengewone opsporingsambtenaren (boa’s) een paar dagen per week geen bonnen uitdelen, omdat ze actie voeren voor meer verdedigingsmiddelen, zoals een wapenstok en pepperspray.

Verkeersveiligheid
Door snorfietsers verplicht met helm de rijbaan op te sturen wil de gemeente de verkeersveiligheid vergroten en de drukte op de fietspaden terugdringen. Snorfietsers mogen maximaal 25 kilometer per uur. Toen brommers in 1999 naar de rijbaan gingen, mochten ze 45 kilometer per uur rijden. Dat leidde volgens de gemeente direct in het eerste jaar al tot minder snorfietsslachtoffers.

Helmplicht
De Tweede Kamer stemde in 2017 in met een kabinetsplan om gemeenten de mogelijkheid te geven snorfietsers naar de rijbaan te verplaatsen. In januari stemde de Kamer in met een landelijke helmplicht voor snorfietsers. In Amsterdam vreest een groep snorfietsers voor hun veiligheid op de rijbaan en dat heeft al tot een paar acties geleid. De RAI Vereniging noemde de maatregel eerder zelfs onbegrijpelijk, omdat wetenschappelijk bewezen zou zijn dat de verkeersveiligheid niet verbetert, maar snorfietsers juist in gevaar worden gebracht.

Kans op agressie
Nu de boa’s ook de kont tegen de krib gooien kan de handhaving en dus het effect van de maatregel wel eens in het gedrang komen. De boa-bonden zijn vandaag weer in gesprek met de burgemeester, maar in dat overleg zit nog weinig schot, zegt Richard Gerrits, voorzitter van vakbond BOA ACP tegen de Volkskrant. Als boa’s straks moeten handhaven op overtredingen van het snorfietsverbod is de kans dat zij tegen agressie aanlopen niet denkbeeldig. Dat een speciaal team voor handhaving van het snorfietsverbod wordt opgericht, acht Gerrits onwaarschijnlijk. De overtreding is al toegevoegd aan de feitcodes op basis waarvan boa’s boetes mogen uitdelen.

Handhaven appverbod
Volgens Gerrits weet iedereen dat je agressie in het verkeer niet moet onderschatten. ‘Nu hebben we het alleen nog maar over Amsterdam en die snorfietsers, straks gaan andere steden het ook doen.’ En hij wijst erop dat de boa’s per 1 juli er weer een landelijke taak bij krijgen die agressie kan oproepen: het verbod om te bellen of te appen op de fiets.

Staking op Koningsdag
Intussen gaan de acties van de boa’s door. Naast het niet uitschrijven van bonnen hebben de bonden gedreigd op Koningsdag het werk neer te leggen tijdens de ‘uitgeleiding’ van bezoekers van Amsterdam tussen 18.00 en 21.00 uur.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door M. Kat op
Als je BOA’s steeds meer werk geeft omdat de politie daar geen tijd meer voor heeft dan moet je ze ook tegemoet komen. Anders meer politiemensen aannemen maar ja dat wil of kan men ook niet
Door Ben (gemeentejurist) op
BOA's met knuppels, tasers of wat dan ook is een gegarandeerd recept voor trammelant. Op een herinvoering van de Landwachter met de buks zitten we niet te wachten.
Door Knapen op
En gelijk hebben ze. Terug naar de tijd van de gemeente veldwachter die rondrijd op een varken met een knuppel in de hand!
Door p op
Als je geweldsmiddelen wil solliciteer je maar bij politie of leger...

'Gemeentepolitie' is al een tijdje, terecht afgeschaft
Door aanpakken en anders direct ontslag op
wat is dit weer voor onzin, protesteren in eigen tijd maar als de overheid zegt handhaven, ga je handhaven. dit is wat de burger wil en die betaald en bepaald
Door doeterniettoe (-) op
Het blijft apart dat men pertinent niet wil aan bewapening van BOA's. Behalve als het echt niet anders kan, maar daarna trekt men die bevoegdheid weer snel in.
Zij staan meer dan andere ambtenaren, maar niet zoveel als de politie, in contact met agressie en geweld. Laat het zware middel van vuurwapens inderdaad over aan een beperkte groep, de politie. Eventueel ook alleen de taser beperken tot hen. Maar geef de BOA's de beschikking over de andere middelen.

Vacatures

De nieuwste whitepapers

Van onze partners