of 59794 LinkedIn

Bleker hoopt op soepele medewerking natuurakkoord

Nu alle provincies zich achter het natuurakkoord hebben verklaard, hoopt staatssecretaris Henk Bleker op een volledige medewerking bij de uitvoering ervan.
Reageer

Staatssecretaris Henk Bleker (Natuur) verwacht dat alle provincies meewerken aan uitvoering van het natuurakkoord. Met het Interprovinciaal Overleg (IPO) heeft Bleker daarover vrijdag een brief gestuurd aan de colleges van Gedeputeerde Staten van alle 12 provincies.

Indringend verzoek
,,Voorzitter Johan Remkes van het IPO en ik hopen dat we met alle provincies over de streep komen'', aldus Bleker in een mondelinge toelichting. De brief bevat dan ook een 'indringend verzoek' daartoe aan de provincies, aldus Bleker.


Weerstand
Het in september gesloten onderhandelaarsakkoord over het overdragen van taken op natuurgebied aan provincies, waarbij meteen wordt bezuinigd, stuitte eerder nog op flinke weerstand bij een aantal provincies. Het akkoord lijkt Bleker nu voor 'nagenoeg alle provincies aanvaardbaar'. Met provincies die niet meewerken, zal op 'strikte manier via de wet worden afgerekend', meldde de bewindsman. Neezeggers kunnen ook niet profiteren van de 'plussen' die het akkoord bevat, zei hij.


Bezuinigingen blijven

Aan de grote bezuinigingen verandert niet veel, zei de staatssecretaris, maar het werd urgent om afspraken te maken zodat de mensen 'in het veld' verder kunnen. Zijn departement heeft nog ruimte gevonden om in 2014 nog circa 25 miljoen aan alle provincies samen te besteden en daarna nog jaarlijks zo'n 2,5 miljoen. ,,Ik hecht ook veel waarde aan draagvlak'', zei Bleker.


Boeman

Een meerderheid van de Tweede Kamer had de staatssecretaris eind vorig jaar al groen licht gegeven om verder te gaan met zijn plannen, ook al hadden toen niet alle provincies daar ja tegen gezegd. Het streven naar een akkoord was een zaak van het hele kabinet, aldus Bleker. ,,Ik heb merendeels de gesprekken gevoerd, dan ben je soms de boeman. Als anderen kunnen helpen de zaak vlot te trekken, is dat alleen maar goed'', zei hij over de medewerking van andere leden van het kabinet. Ook premier Mark Rutte is erbij betrokken geweest.

 

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.