of 61043 LinkedIn

Amsterdam wil snelle verduurzaming wagenpark

Amsterdam wil dat bijna alle voertuigen van de gemeente in 2025 uitstootvrij zijn. Personenauto’s en kleine bestelbussen moeten zelfs al in 2022 100% schoon zijn. Alleen grotere voertuigen als vuilniswagens krijgen meer tijd.

Amsterdam wil dat bijna alle voertuigen van de gemeente in 2025 uitstootvrij zijn. Personenauto’s en kleine bestelbussen moeten zelfs al in 2022 100% schoon zijn. Alleen grotere voertuigen als vuilniswagens krijgen meer tijd.

 

Voorbeeld

Dat heeft het stadsbestuur vrijdag bekendgemaakt. De stad wil dat het verkeer binnen de gemeentegrenzen in 2030 vrij is van schadelijke uitstoot door verbrandingsmotoren. Besloten is dat de gemeente het goede voorbeeld moet geven; door het eigen wagenpark aan te pakken zorgt Amsterdam voor een reductie van 4 % op de totale uitstoot. Het gaat in totaal om circa 1500 voertuigen.

 

Uitstootvrij

In 2022 moeten alle personenauto’s en bestelbusjes al uitstootvrij rijden, in 2025 volgen de veegwagens, spoelwagens en andere grotere voertuigen. Het lastigst wordt het verduurzamen van vuilniswagens; daarvoor is veel van de techniek voor verduurzaming nog in ontwikkeling. Ze krijgen tot 2030 om schoon te rijden.

 

Biobrandstoffen

Overigens betekent het niet dat alle voertuigen direct elektrisch gaan rijden. Volgens de gemeente wordt nu al begonnen met een overstap naar biobrandstoffen. Bovendien blijft het zoeken naar nieuwe alternatieven. Als blijkt dat een ontwikkeling voor elektrisch of op waterstof rijden zich sneller ontwikkeld, dan past de gemeente haar plannen daarop aan.

 

Benchmark

Meerdere Nederlandse gemeenten spannen zich in om de eigen voertuigen te vergroenen, maar in veel gevallen worden nog steeds aanbestedingen gedaan voor voertuigen die niet schoon zijn. In de  benchmark Duurzaam inkopen van vervoer van Natuur en Milieu uit 2018 bleek dat slechts 16 procent van de aanbestedingen op het gebied van mobiliteit een voldoende scoort in de landelijke criteria voor duurzaam inkopen.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Marquis de Canteclair (Civ em.) op
Wat let U paard en wagen? En de straatversiering kan naar de biologische vergasser. Insektvriendelijk tot de boel is opgeruimd. O ja, van de paardetram zijn nog tekeningen beschikbaar: goed voor de handwerkslieden van het gilde.
Door Hans op
Waarom is dit nieuws? Veel gemeenten zijn nu al een stuk verder dan Amsterdam straks. Zal wel bedoeld zijn om de aandacht af te leiden van de echte problemen zoals mocro-maffia en zo.

Vacatures

De nieuwste whitepapers

Van onze partners