Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Eenzaamheid en hitte in één kaart gevat

Op de kaart zijn drie gradaties van het stedelijke hitte-eilandeffect (of: UHI, het urban heat island effect) te onderscheiden: licht, matig en groot. Ook het aantal eenzame 75-plussers is in drie categorieën verdeeld: weinig, redelijk veel en veel.

06 augustus 2020
zon-hitte.JPG

Waar wonen de senioren die het meest kwetsbaar zijn bij hittegolven? Dat laat een nieuwe online kaart zien, die data over eenzame 75-plussers combineert met gegevens over het hitte-eilandeffect. Zo kunnen gemeenten op wijkniveau zien in welke gebieden zij in actie moeten komen.

Dorstprikkel
Dat zijn namelijk de wijken waar het in de zomer extra warm wordt en waar ook nog relatief veel eenzame ouderen wonen. Die groep is extra vatbaar voor hittestress, zo legt de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) uit op haar site. Senioren hebben een lagere dorstprikkel en zijn gebaat bij sociaal contact om genoeg te blijven drinken. Eenzame ouderen lopen daarom een vergroot risico op uitdroging of hitteberoertes.

Dodelijk
Hitte is sowieso een grote bedreiging voor de volksgezondheid, en vooral in stedelijke gebieden is het belangrijk om voorbereid te zijn op intensievere hittegolven de komende jaren. Dat bleek onlangs uit een rapport over de hittebestendigheid van Europese steden door ingenieursbureau Sweco. Ook nu al is hitte de meest dodelijke van alle natuurverschijnselen: in Europa eisten hittegolven de afgelopen jaren vele malen meer doden dan bijvoorbeeld aardbevingen, overstromingen, stormen of bosbranden.

Risicodialogen
De nieuwe kaart is toegevoegd aan het dashboard duurzame leefomgeving van waarstaatjegemeente.nl. De VNG vindt de hitte- en eenzaamheidskaart erg geschikt als startpunt voor risicodialogen over hitte en gezondheid: 'Het is een mooie kans om hitte integraal aan te pakken: voer de risicodialoog met partijen uit het sociale domein, de gebouwde omgeving en de buitenruimte.'

Hitte-eiland
Op de kaart zijn drie gradaties van het stedelijke hitte-eilandeffect (of: UHI, het urban heat island effect) te onderscheiden: licht, matig en groot. Ook het aantal eenzame 75-plussers is in drie categorieën verdeeld: weinig, redelijk veel en veel. Zo is bijvoorbeeld te zien dat in delen van het centrum van Amsterdam veel eenzame 75-plussers wonen én een groot UHI-effect optreedt. In Apeldoorn is het UHI-effect in grote delen van de gemeente maar matig, en wonen er bovendien weinig eenzame senioren. Toch heeft ook Apeldoorn een centrumgebied met veel eenzame ouderen én een groot hitte-eilandeffect.

De hitte-eenzaamheidskaart voor Amsterdam.

Afbeelding


De hitte-eenzaamheidskaart voor Apeldoorn.

Afbeelding

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie