Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Nu officieel: jaar uitstel voor Omgevingswet

Zoals al werd verwacht is de invoering van de Omgevingswet met een jaar uitgesteld tot 1 januari 2022. Dat maakte minister Ollongren (Binnenlandse Zaken) vanmiddag bekend in een Kamerbrief.

20 mei 2020
omgevingsvisie-omgevingswet.JPG

Zoals al werd verwacht is de invoering van de Omgevingswet met een jaar uitgesteld tot 1 januari 2022. Dat maakte minister Ollongren (Binnenlandse Zaken) vanmiddag bekend in een Kamerbrief. 

Extra jaar
In het extra jaar moet de ruimtelijke regelgeving worden afgerond en aangesloten op een werkend Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO). Ook kunnen gebruikers zo beter vertrouwd raken met de nieuwe manier van werken. Op 1 april was al bekend geworden dat de geplande invoerdatum van 1 januari 2021 door een vertraagde oplevering van het DSO onhaalbaar was. Ook het wetgevingsproces liep onderweg vertraging op. De coronacrisis vormde daarbij de druppel.

Realistisch
Volgens Ollongren zijn er partijen die niettemin graag toch een eerdere invoering van de wet hadden gezien voorzien, omdat zij er al klaar voor zouden zijn. ‘Tegelijk komen wij met elkaar tot de conclusie dat de nieuwe datum voor iedereen realistisch moet zijn zodat alle partijen zich zorgvuldig kunnen voorbereiden op de komst van de wet.’

Natuurregels
De minister verwacht dat nog dit jaar het wetgevingstraject wordt afgerond. Nog voor het zomereces buigt de Eerste Kamer zich over de Aanvullingswet natuur. Na de daarop volgende advisering door de Raad van State kunnen de nieuwe natuurregels in het DSO worden verwerkt. Opmerkelijk is dat Ollongren pas na de zomer met de Tweede Kamer over de nieuwe invoeringsdatum in debat wil, ‘omdat dan de recente monitorgegevens kunnen worden betrokken en de praktijksessie over het DSO heeft plaatsgevonden’. Dat klinkt nog als een klein voorbehoud bij de datum.     

Decentrale koepels
De Vereniging van Nederlandse Gemeenten, het Interprovinciaal Overleg  en de Unie van Waterschappen scharen zich in een gezamenlijke verklaring achter de nieuwe datum van 1 januari 2022. Nadrukkelijk wordt daarbij gemeld dat de inwerkingtredingsdatum ‘een belangrijke mijlpaal’ maar niet het eindpunt is. ‘Na inwerkingtreding leren, transformeren, monituren en evalueren we verder. Ook het DSO zal zich na inwerkingtreding verder ontwikkelen naar het gewenste eindniveau.’

Derde uitstel
De Omgevingswet bundelt vrijwel alle wetgeving in het ruimtelijk domein en moet de omslachtige besluitvoering versnellen. Invoering van de wet was aanvankelijk voor 2018 voorzien, maar is nu voor de derde keer opgeschoven.

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Wottsjer
Fijn dat alle partijen zich achter de minister haar besluit scharen. Is er daarmee een probleem dichterbij zijn oplossing?

Je zou je rot lachen als het niet zo'n intrieste vertoning zou zijn intussen.
Koos Achterhof / ex - ambtenaar
Wat is eigenlijk nog het nut van een wet als die maar voortdurend uitgesteld wordt? Bovendien is de wet niet te lezen. Volgens Van der Grinten en Kortman in het NJB 43/2019 artikel "Stop de Omgevingswet" wordt niemand er beter van behalve de advocatuur en ik neem aan een hele hoop adviesbureau "s. Ik heb het te doen met de minister. Wat een ellende: uitstellen en afstellen( Referendumwet) Had Erasmus het niet ooit eens over de Lof der Zotheid?
Advertentie