Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Rekenkamer: Nederland ontbost gestaag door

Doelstellingen uit de nationale bossenstrategie worden niet gehaald.

ANP
06 december 2022
Gekapte bomen
Shutterstock

In Nederland verdwijnt nog steeds meer bos dan er aangeplant wordt. Dat gebeurt al sinds 2013, maar de doelstelling in de landelijke bossenstrategie die daar vanaf 2020 een eind aan moest maken, wordt waarschijnlijk niet gehaald. Er is bij alle natuurbeheerders opgeteld ruim 6000 hectare minder bos dan bij de start van het plan, stelt de Algemene Rekenkamer in een onderzoek naar het bosbeheer.

Projectmanager Interne Beheersing Hoofddirectie Dienstverlening

JS Consultancy
Projectmanager Interne Beheersing Hoofddirectie Dienstverlening

Operationeel projectbegeleider energietransitie

JS Consultancy
Operationeel projectbegeleider energietransitie

Geen garantie

De plannen van de provincies verschillen nogal en komen niet altijd overeen met het landelijke bosbeleid. Volgens de Rekenkamer komt dat omdat de huidige regels en de uitvoering geen garantie bieden voor duurzaam bosbeheer. Zo is er landelijk onvoldoende verjonging van het bos en houden provincies niet actief toezicht op de herplantplicht. Ook zijn er geen afspraken gemaakt wie de aanleg van nieuw bos betaalt.

Geen overzicht

Er is evenmin overzicht over hoe regionaal of lokaal genomen beslissingen uitpakken en hoeveel achterstallig onderhoud er is. Staatsbosbeheer weet dat op centraal niveau niet en zonder die kennis kunnen ook minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) en de provincies niet goed toezicht houden of eventueel bijsturen. In 2014 is de verantwoordelijkheid voor natuur en landschap grotendeels naar de provincies gegaan.

Netto gezien is er nog steeds een ontbossing

Staatsbosbeheer uitzondering

Volgens de rekenkamer slaagt Staatsbosbeheer, een zelfstandig bestuursorgaan die ruim een kwart van de bossen beheert, er waarschijnlijk wel in op eigen terreinen de komende jaren 5000 hectare extra bos te realiseren. Bosrijke provincies zijn ook tevreden hoe Staatsbosbeheer de bossen in stand houdt.

Ontbossing

Tussen 1970 en 2013 groeide het bosoppervlak in Nederland van 325.706 hectare tot 375.912 hectare. Ruim 10 procent van het landoppervlakte in Nederland is bos. Daarna nam het bosoppervlak af, tot nu ongeveer 363.800 hectare. De afgelopen vier jaar is geprobeerd meer bos te planten. Dat is deels gelukt maar netto gezien is er nog steeds een ontbossing, meldt de Rekenkamer.

Veel eigenaren

Bos in Nederland is naast Staatsbosbeheer in handen van veel partijen. Zo beheren particuliere bosbezitters 31 procent van het bos, gemeenten 15 procent, provincies 12 procent, Natuurmonumenten 8 procent en overige bezitters 7 procent. Staatsbosbeheer beheert 27 procent: dat is ruim 94.000 hectare, ofwel vier keer de stad Amsterdam. (ANP)

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

T. Simpelmans
Waarom verbaast dit niemand?
Hans Bakker
Verbaast mij niet in een land waar Schiphol stikstofruimte van boeren kan kopen. In zo’n land is kan alles en is niets meer heilig.
Toine Goossens
Er is de afgelopen 15 jaar meer dan 100.000 ha extra natuur aangelegd. Die 6.000 ha valt daarbij getalsmatig volledig in het niet. Al eerder was er heisa dat er bos werd opgeofferd voor biodiversiteit, tja wel 6.000 ha zou zo maar kunnen.

Waarom leggen Provinciale Landschappen, Natuurmonumenten en andere ANBI instellingen geen nieuw bos aan? Dat is het probleem.
Advertentie