Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Nederland gaat tegen Europese natuurherstelwet stemmen

Het kabinet heeft alsnog besloten de motie uit te voeren, schrijft minister Van der Wal aan de Kamer.

ANP
12 maart 2024
Natuur in Nederland
Shutterstock

Nederland zal volgende maand tegen de Europese natuurherstelwet gaan stemmen, laat demissionair minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) weten. De Tweede Kamer nam vorige week een motie van BBB en NSC aan waarin wordt opgeroepen tegen de zogeheten natuurherstelverordening te stemmen.

Functie Analist 2x

JS Consultancy
Functie Analist 2x

Beleidsadviseur Onderwijsachterstanden

Gemeente West Betuwe
Beleidsadviseur Onderwijsachterstanden

Betrouwbaar

Van der Wal was aanvankelijk wel van plan om er op 12 april mee in te stemmen. Ze wilde daarmee tonen dat Nederland een betrouwbare onderhandelingspartner is (er is eerder tegemoetgekomen aan Nederlandse wensen). Bovendien zal volgens haar de verordening het naar verwachting toch wel halen omdat een meerderheid van de 27 lidstaten de natuurherstelwet steunt.

Motie uitvoeren

Het kabinet heeft alsnog besloten de motie uit te voeren, schrijft de minister aan de Kamer. ‘Dit betekent dat het kabinet tegen de Natuurherstelverordening zal stemmen, waarbij met een stemverklaring erkenning zal worden gegeven voor de mate waarin aan Nederland tegemoet is gekomen.’ Volgens haar moet ook voorkomen worden dat de tegenstem andere dossiers schaadt waar momenteel over wordt onderhandeld.

Natuurherstel

De al afgezwakte verordening van voormalig eurocommissaris Frans Timmermans is bedoeld om de natuur in de Europese Unie de komende decennia te herstellen. Volgens de Tweede Kamer is Nederland niet in staat om de doelen van de natuurherstelwet te halen. Het kabinet is ook zeer kritisch over onderdelen van de verordening.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hans Bakker
Nederland loopt met zijn overbevolking volledig achteraan. Kan niet anders.
Moeten voldoen aan deze wet betekent dat de Nederlandse verdienmodelletjes, die gebaseerd zijn op kwantitatieve groei, het uitdijen, onderuit gaan. We zijn het land van bouwen bouwen bouwen, varkensstallen en distributiecentra. En dat met de hulp van onderbetaalde Polen, Bulgaren etc.
Advertentie