Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

‘Nationaal plan nodig voor geothermie’

De groei van geothermie stagneert door het uitblijven van nieuwe warmtenetten

28 februari 2024
geothermie.JPG

De hoeveelheid opgewekte aardwarmte bleef in 2023 steken op 6,8 petajoule. Dat is evenveel als in het jaar daarvoor. Het doel om in 2030 in totaal 40 petajoules wordt steeds lastiger.

Coordinator Versnelling Woningbouw

JS Consultancy
Coordinator Versnelling Woningbouw

Kwaliteitsmedewerker Sociaal Domein

JS Consultancy
Kwaliteitsmedewerker Sociaal Domein

Haperende uitrol

Er zitten honderd aardwarmte-projecten in de pijplijn, maar het schort aan de uitvoering ervan, aldus voorzitter Hans Bolscher van branche-organisatie Geothermie Nederland. Hij ziet dat die uitvoering onder andere blijft steken door de haperende uitrol van warmtenetten in Nederland. ‘Met de langdurige onduidelijkheid over de Warmtewet komen die warmtenetten niet van de grond. En voor het gebruik van aardwarmte is de verbinding met een warmtenet essentieel.’

Kopschuw

Een andere factor is de hoge gasprijs en daaraan gekoppelde SDE-subsidies. Bolscher ziet dat een logische afnemer van aardwarmte, zoals de glastuinbouw, kopschuw wordt omdat de business case minder lonend wordt. Hij vindt dat de subsidiesystematiek op de schop moet, om zo bedrijven te stimuleren hun gas vaarwel te zeggen.

Nationale doelen

Verder ontbreekt het volgens hem aan mens- en daadkracht inzake geothermie op de Haagse ministeries. Hij bepleit nationale doelen voor geothermie en een nationaal plan geothermie om de doelstellingen te kunnen realiseren.

Weinig ruimte

Volgens Bolscher noemen vrijwel alle gemeenten geothermie in hun warmteplannen. Die neemt, mits de bodem de boringen toestaat, relatief weinig ruimte in beslag en is niet afhankelijk van weersomstandigheden als de aanwezigheid van zon of wind. Bovendien pakt geothermie door het lage elektriciteitsgebruik afgezet tegen andere warmtebronnen gunstig uit voor de netcongestie.

0,4

Ondanks al die mooie woorden neemt de via geothermie opgewekte warmte de laatste jaren amper toe. Na een snelle groei in de jaren 2015-2020 (toen de opbrengst verdrievoudigde), is het aantal opgewekte petajoules sinds 2020 slechts met 0,4 gestegen: van 6,4 naar 6,8.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

P. Smit
En dan moeten we ook nog in 2050 naar maximaal 30 kg restafval/pp/jaar terwijl
een heel aantal AEC's door het verbranden van restafval een aantal warmtenetten voedt. De gemiddelde hoeveelheid ongescheiden restafval ligt nu nog op circa 170 kg/pp/jaar.

Over haaks op elkaar staand beleid gesproken....
Advertentie