Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Geen landelijk moratorium voor geitenhouderijen

Eerste Kamerfracties willen stop op geitenhouderijen vanwege mogelijke gezondheidseffecten. Minister Staghouwer wijst dit af.

10 maart 2022
geiten

'Het instellen, opheffen of verlengen' van moratoria voor geitenhouderijen ligt op het bordje van de provincie. Dat antwoordt minister Henk Staghouwer van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit op vragen van de Eerste Kamerfracties van GroenLinks en Partij voor de Dieren. Die willen dat de minister uit voorzorg nieuwe geitenhouderijen en uitbreidingen op minder dan 500 meter van woningen verbiedt.

Consistente signalen

Onderzoek naar effecten van veehouderijen op de gezondheid van omwonenden loopt al sinds 2009. 'Een van de consistente signalen is dat de kans op een longontsteking hoger is bij omwonenden van geitenbedrijven', zo schrijft minister Staghouwer (ChristenUnie) aan de Kamer. Daarom heeft een aantal provincies afgelopen jaren een moratorium ingesteld voor geitenhouderijen.

Zorgplicht

Hoe ziet de regering dan de zorgplicht naar omwonenden, zo wilde de Eerste Kamerfracties van GroenLinks en Partij voor de Dieren weten. De overheid vult haar zorgplicht in, zo reageert de minister, door te laten onderzoeken waar het verband tussen geitenhouderijen en de verhoogde kans op longontsteking vandaan komt. 'Zodat gerichte, effectieve en proportionele risicoreducerende maatregelen genomen kunnen worden om dat risico te verminderen.' Moratoria instellen is een zaak die 'primair bij de provincies ligt.' De minister wijst erop dat hij gedeputeerde staten van de provincies waar nu nog geen moratorium is ingesteld heeft gevraagd om een moratorium 'in overweging te nemen'.

Nationaal niveau

Verder ingrijpen wijst hij dus van de hand. Hij motiveert: 'Zolang de oorzaak van het verhoogde risico op longontsteking van omwonenden van geitenhouderijen niet is vastgesteld, is het niet duidelijk of, en zo ja welke, maatregelen op nationaal niveau van het Rijk effectief en nodig zijn in aanvulling op de bestaande voorzorgsmaatregelen van de betrokken provincies.'

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie