Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

'Miljarden door het riool gespoeld'

Nederland heeft sinds 1995 miljarden euro’s door het riool gespoeld. Dat concludeert het bureau NLIngenieurs in een kritisch rapport.

30 maart 2010
Kapitaalverlies
In totaal investeerde de overheid ruim twintig miljard in verbetering van het rioolstelsel. Wat milieuwinst moest opleveren, leidden tot kapitaalverlies, aldus het bureau. Het ministerie van VROM bestrijdt de felle conclusies. ‘Het zijn achteraf conclusies. Het is niet zo dat hier de putten overstromen. En we hebben wel het beste drinkwater van Europa.’

Rioolgeschiedenis
In het rapport schetst NLIngenieurs de geschiedenis van 40 jaar rioleringsbeleid, van het herstel na de Tweede Wereldoorlog tot de huidige klimaattoestand. Vijftien jaar geleden namen gemeenten taken van de rijksoverheid over en moesten nieuwe Europese regelgeving implementeren.  Maar die regelgeving veranderde voortdurend. Nu eens moest regenwater bijvoorbeeld gezuiverd worden, dan moest het weer infiltreren in de bodem, nog weer later bleek dat juist een verontreinigend effect te hebben. Tegelijkertijd werkten er steeds minder waterexperts bij gemeenten. Daardoor was er geen ruimte om een lange-termijnvisie te ontwikkelen. 

Afvalpijpjes
Jan Jaap Eikelboom, woordvoerder van VROM, reageert nuchter.  ‘Natuurlijk had een deel van die twintig miljard beter besteed kunnen worden. Maar we hebben een aantal milieuproblemen opgelost: het risicovolle storten van ongezuiverd afvalwater bijvoorbeeld, de afvalwaterlozingen in het buitengebied, het afvloeien van het regenwater.’ Het wisselende beleid is volgens hem inherent aan politiek en beperkt zich niet tot riolering.  ‘Drinkwaterbeleid komt van de rijksoverheid, maar op gemeenteniveau moet er domweg wel eens een afvalpijpje worden vervangen. Daar kan wel eens een discrepantie zitten, ja.’ Hij kan niet zeggen hoeveel geld daarmee gemoeid was, maar twintig miljard lijkt hem een ‘ruime schatting’.

Maatwerk
Er moet meer lokaal maatwerk komen op het gebied van rioleringszorg, adviseren de ingenieurs het Bestuurlijk Overleg Waterketen. Daarin zitten gemeenten, waterschappen, provincies en de ministeries van VROM en Verkeer en Waterstaat. ‘We gaan het bespreken’, aldus Eikelboom.

Reacties: 12

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Ing sam speijers / Technical Manager
Het is ronduit wat kort door de bocht om te stellen dat al het geld dat besteed is aan de verbeteringen overbodig is geinvesteerd. Om een idee te krijgen bij het riool in het algemeen is het misschien de moeite waard eens na te denken bij het navolgende: Ons afvalwater verdwijnt bijna onzichtbaar in het riool daarom lijkt het niet te bestaan! Echter, (7 miljoen huisgezinnen a 200 liter/dag = 1,4 miljard liter per dag!) en dat wordt steeds meer...
Zelf ben ik werkzaam als ingenieur ondergrondse infra / riooltechniek.
Vergeet niet ons milieu daar leven we in daar doen we het voor als dat er niet meer is in de kwaliteit zoals wij dat wensen hoeft het helemaal niet meer! Nieuwe ontwikkelingen helpen ons bij het handhaven van ons leefmilieu! www.rioboxx.nl ook een nieuwe technjiek voor het riool die daar een bijdrage aan gaat leveren. Kost geld..dat klopt maar ons milieu is onbetaalbaar.
verhoeven / Maner stedelijk water
Wat een rara bedoeling van NL-ingenieurs. het zijn deze ingenieurs die de gemeenten van advies hebben gediend. hebben zij dan al die jaren maar een beetje zitten liegen?
joke moolhuizen
ter informatie
Frans Kuipers / Oud-Statenlid/adviseur Communicatie en Coaching
Kunnen de onderzoekers ook aangeven hoe het dan wel had gemoeten en hoeveel voordeel dat zou hebben opgeleverd. Want achteraf weet iedereen hoe het beter had gekund.
Piet Potlood / ambtenaar
dan is het duidelijk waar zodadelijk de bezuinigingen vandaan moeten komen als gemeenten gedwongen worden om mensen te ontslaan. Te gek voor woorden dat nu geconstateerd moet worden dat er miljarden zijn verspild. Wie de pijn veroorzaakt moet hem ook maar in volle hevigheid voelen
rj / journalist
Wat een raar verhaal van die ingenieurs. Hoe hadden ze de politiek in de hand willen houden t.a.v. de zwabberende besluitvorming? Als ze daar een recept voor hebben, dan weet ik er nog wel een paar. (rekeningrijden, hsl, betuwelijn, schiphol, etc., etc.) En dan bedoel ik niet de democratie buiten spel zetten.

Een bekende Nederlandse premier heeft het altijd over: Met de kennis van nu weten we wat we anders hadden moeten doen.
Daar constateren die ingenieurs nu ook.
HENK / manager
het totale bedrag wat de overheid in 40 jaar over de balk heeft gesmeten kan niet eens in het riool die zou barsten. Als die zelfde overheid dit geld beter hadden gebruikt konden we al met 50 jaar met pensioen.
en hadden wij nu niet zoveel schulden nederland is een OPEC land met zijn aardgas.
H. Wiersma / sr. beleidsadviseur (gepens.)
Weer een voorbeeld van hoe slecht het gesteld is met onze Overheidsvisies op langere termijn. Andere voorbeelden zijn o.a. de planning in het kader van de ruimtelijke ordening ( bedrijfsterreinen/kantorenmarkt), de verkeersinfrastructuur (wegen, spoorwegen), de gemeente overstijgende sportvoorzieningen e.d.
Miljarden in het putje verdwijnen er ook via onnodige fouten in de bouw, de enorme hoeveelheid verkeersborden, die daardoor zo langzamerhand volledig over het hoofd worden gezien, de idiote hoeveelheid verkeersdrempels op sommige plaatsen etc. etc.
Blijker
Vervelend dat er steeds meer reacties op duiken waar gelijk een reclame uiting in verborgen zit!

De eerste reactie op dit artikel sluit nauwelijks aan op het artikel zelf maar is puur een uiting van reclame..

Dit zou verwijderd moeten worden!
Blijker
Ik bedoelde het laatse artikel van: een Ing. zelf.
Michiel Jonker / ambtenaar bij een decentrale overheid
De reactie van Jan Jaap Eikelboom is wel erg laconiek. 'Ach ja, misschien hebben we wel een paar miljard aan belastinggeld verspild, maar waar gehakt wordt, vallen nu eenmaal spaanders...'

En dan wordt er weer zo'n spreekwoordelijke commissie ingesteld die erover gaat 'praten': het Bestuurlijk Overleg Waterketen met tig deelnemers. Het poldermoeras in optima forma. Zou het helpen? In ieder geval houdt het weer heel wat grote en kleine bestuurders aan het werk.
Zegwaard Rioolontstopping / medewerker
Niets doen is ook geen optie toch?
Iedereen doet wel eens een verkeerde aankoop of maakt een verkeerde beslissing. Dan weet je ook hoe je het de volgende keer beter niet kan doen. Alle andere zaken die erbij worden getrokken geldt hetzelfde voor is mijn mening. Nederland is een mooi en rijk land dus probeer daar eens van te genieten! En laat anderen ook gewoon fouten maken zoals wij allemaal doen.
Advertentie