Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

'Miljard voor nieuwe woonconcepten senioren'

Een volgend kabinet moet een miljard euro investeren in (collectieve) woonvormen voor ouderen. Dat staat in het manifest Waardig Ouder Worden 2.0, waarin tien maatregelen staan om de kwaliteit van leven van ouderen te verbeteren.

12 december 2020
shutterstock-1178442706.jpg

Een volgend kabinet moet een miljard euro investeren in (collectieve) woonvormen voor ouderen. Dat staat in het manifest Waardig Ouder Worden 2.0, waarin tien maatregelen staan om de kwaliteit van leven van ouderen te verbeteren.

Waardig Ouder Worden

Het initiatief wordt gesteund door dertien organisaties. Het gaat onder meer om vakbond CNV, ChristenUnie, ondernemersorganisatie Bouwend Nederland, de vereniging van woningcorporaties Aedes en seniorenorganisaties Kbo-Pcob en Koepel Gepensioneerden. Het is een vervolg op het manifest Waardig Ouder Worden uit 2017. Volgens het manifest is sindsdien veel bereikt, maar moet op sommige punten iets extra's gebeuren zoals nieuwe woonconcepten voor ouderen. Gemeenten zouden verplicht moeten worden voldoende woningen voor ouderen te bouwen.

 

Waarde

Volgens de initiatiefnemers moet de samenleving de waarde inzien van ouder worden. 'De huidige coronacrisis laat helaas zien dat ouderen soms makkelijk worden afgeserveerd als last, drempel of kostenpost. Dat moeten we niet willen,' staat in het manifest.

 

Kwalificatie

Aandacht voor ouderen is nodig, zegt ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers in het AD, zeker in de coronacrisis. 'Ouderen zijn afgeschilderd als 'dor hout'. Dat is een harde kwalificatie voor de generatie die ons land heeft opgebouwd.' Segers ziet dat de solidariteit onder druk komt te staan door de coronacrisis. 'Generaties worden tegen elkaar uitgespeeld.' De organisaties pleiten voor een maatschappelijke dialoog tussen generaties om de kloof te overbruggen. Verder moeten mantelzorgers en vrijwilligers beter beloond en gestimuleerd worden en moet er meer geld komen voor passende en palliatieve zorg. (ANP)

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

H. Wiersma / gepens.
Prachtig, maar wel 10 jaar te laat door de visieloze kabinetten Rutte.
Marijke / geen
Eerst al de woonvormen (verzorgingshuizen) wegbezuinigen en nu komen ze erachter dat dit toch niet goed was, Op naar verzorgingshuis 2.0 voor ouderen die hulp nodig hebben of eenzaam zijn, maar wel in hun eigenbuurt en kleinschalig.
Advertentie