Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Meer steun voor windmolens en zonneparken

Het draagvlak voor windmolens en zonneparken in gemeenten is significant gestegen sinds de oorlog in Oekraïne.

ANP
17 september 2022
Windmolens-shutterstock-560974420.jpg

Steeds minder Nederlanders hebben er moeite mee als er windmolens of zonneparken in hun gemeenten worden neergezet. De weerstand is onder meer afgenomen door de oorlog in Oekraïne en de impact van de sancties tegen Rusland, concludeert onderzoeksbureau Motivaction na een peiling onder ruim duizend Nederlanders.

Senior Inspecteur Toezichtgebied Security

Ministerie van Justitie en Veiligheid
Senior Inspecteur Toezichtgebied Security

Strategisch adviseur Kraaiennest

Gemeente Eindhoven
Strategisch adviseur Kraaiennest

Draagvlak groter

Ruim een derde van de Nederlanders zegt liever meer zonneparken (37 procent) en windmolens (36 procent) in hun gemeente te zien. Dat was voor de oorlog in Oekraïne nog respectievelijk 29 en 26 procent.  Volgens de Nederlandse Vereniging voor Duurzame Energie (NVDE), die opdracht gaf voor het onderzoek, is het draagvlak voor duurzame energieprojecten door de oorlog in Oekraïne groter geworden. Vooral ook omdat het doel is om af te komen van de afhankelijkheid van fossiele energie uit Rusland.

Zeer belangrijk

Vier op de tien ondervraagden vindt investeringen in duurzame energieprojecten zeer belangrijk. Krap de helft van de ondervraagden is voorstander van duurzame opwekking van energie of van besparingsmaatregelen zoals isolatie. Verder maakt het leeuwendeel van de ondervraagden (84 procent) zich zorgen over de eigen energienota. Daarbij gaat de overgang naar duurzame energie voor krap de helft van de ondervraagden niet snel genoeg.

Gaswinning

De vraag of de gaswinning in Groningen weer moet worden opgevoerd zorgde voor verdeeldheid. Ruim een derde zegt van wel. Een bijna even groot percentage is tegenstander van de gaswinning in Groningen. De tegenstanders zijn vooral in het noorden en het oosten te vinden. (ANP)

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Nico Bos
Ik kan het Motivaction onderzoek niet vinden maar er wordt wel druk uit geciteerd in de media. Vooralsnog vind ik de uitkomst nogal verbazingwekkend en wellicht een vorm van framing om de tegenstand tegen zonnevelden en windmolens te breken. De vraag of kernenergie een alternatieve duurzame CO2 vrije optie is komt niet aan de orde begrijp ik.
Bert Bakker
Die progressieve engerds zijn hun hand extreem aan het overspelen.
Nico Bos
Het is big business in deze branche. Miljardair Bezos heeft al een koopdeal met Shell en Eneco. Amazon koopt de halve stroomproductie van windpark Hollands Kust Noord. Dat windpark bestaat uit 69 windturbines en is in aanbouw. Het park levert volgens eigenaren Shell en Eneco vanaf 2023 zo´n 3,3 TWh per jaar, goed voor meer dan een miljoen huishoudens.
Advertentie