Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Actie nodig tegen rivierkreeften in Krimpenerwaard

Tientallen miljoenen rivierkreeften richten grote schade aan in de watergangen in de Krimpenerwaard.

ANP
15 december 2022
De Geknobbelde Amerikaanse rivierkreeft (november 2020)
De Geknobbelde Amerikaanse rivierkreeft ANP / Sander Koning

Vijftien overheden en organisaties uit de Krimpenerwaard willen dat minister Piet Adema van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) met spoed actie onderneemt tegen de tientallen miljoenen rivierkreeften, die grote schade aanrichten in de watergangen in het gebied. De exotische beesten vormen een ernstige plaag en moeten zo snel mogelijk grootschalig, duurzaam en georganiseerd bestreden worden, staat in een brandbrief die aan Adema is gestuurd.

Coördinator Planning & Control

Certus Groep in opdracht van de Bel Combinatie
Coördinator Planning & Control

Adviseur milieu (geluid)

Gemeente Ede
Adviseur milieu (geluid)

Explosief gegroeid

Onder meer twee waterschappen, de provincie Zuid-Holland, gemeenten en natuurorganisaties constateren dat maatregelen die tot nu toe tegen de rivierkreeften zijn genomen niet werken. Het ministerie van LNV is verantwoordelijk voor de bestrijding. Sinds 2016 mogen beroepsvissers commercieel op de kreeften vissen, maar dat heeft onvoldoende geholpen. Er lopen ook verschillende experimenten om de kreeften te vangen, maar ook dat is geen succes. ‘In de afgelopen jaren is de populatie explosief gegroeid’, aldus de waterbeheerders.

Biodiversiteit

Exotische rivierkreeften zijn in Nederlands water terechtgekomen doordat mensen hun aquarium in een sloot hebben geleegd. De rivierkreeften graven gangen en holen, waardoor grond langs het water instabiel wordt en kan verzakken. De beesten planten zich heel snel voort en vreten in korte tijd hele sloten kaal. Volgens de briefschrijvers is de hoeveelheid waterplanten in de Krimpenerwaard sterk afgenomen en wordt de biodiversiteit in het water bedreigd.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie