Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Mogelijke bom onder warmtenetten

Een tegenslag voor de energietransitie met nationale gevolgen. Zo betitelen experts de rechterlijke uitspraak om een groep Amsterdammers gelijk te geven in hun afwijzing van het voor hun wijk geplande warmtenet. Amsterdam gaat in hoger beroep.

10 juni 2020
warmtenet.jpg

Een tegenslag voor de energietransitie met nationale gevolgen. Zo betitelen experts de rechterlijke uitspraak om een groep Amsterdammers gelijk te geven in hun afwijzing van het voor hun wijk geplande warmtenet. Amsterdam gaat in hoger beroep.

Sluisbuurt

De inmiddels al jaren slepende kwestie speelt zich af in de Amsterdamse Sluisbuurt. De gemeente wil dat alle bewoners van de nieuwbouwwijk zich aansluiten bij het geplande warmtenet van Westpoort Warmte, een samenwerking van energiebedrijf Vattenfall en de gemeente. Deze warmte met hoge temperatuur komt voort uit gas en biomassa.

Verouderde techniek 

Volgens de bewoners, verenigd in Amsterdam Fossielvrij, is dat een verouderde techniek en zijn er voor nieuwbouw betere alternatieven als zonne-energie voorhanden. De rechter stelde hen eind april in het gelijk. Vorige week kondigde Amsterdam een hoger beroep aan. Door de rechterlijke uitspraak komt de betaalbaarheid van warmtenetten volgens de gemeente onder druk te staan. Bovendien nemen de risico's toe voor partijen die het warmtenet aanleggen en exploiteren. Willen die dan nog wel?

Tegendoelpunt

‘Een tegendoelpunt voor de energietransitie’, noemt advocaat Jan van Vulpen van Hekkelman Advocaten de rechterlijke uitspraak. ‘Met warmtenetten kunnen gemeenten en woningbouwcorporaties snel meters maken. Daar zet de rechter nu een streep door.’ Volgens hem kan de uitspraak grote gevolgen hebben. ‘Gesterkt door deze uitspraak zullen ook elders projectontwikkelaars en juridisch goed ingevoerde burgers opstaan en zich tegen de gemeentelijke warmteplannen keren. Dat zet de haalbaarheid ervan onder druk.’ Ook is het volgens hem ongelukkig dat uitgerekend een gemeente die met een warmtenet duurzaam wilde pionieren nu het deksel op de neus dreigt te krijgen.

Gewoon gelijk

Inhoudelijk hebben de inwoners van de Sluisbuurt in grote lijnen gewoon gelijk, stelt emeritus hoogleraar gebiedsontwikkeling Friso de Zeeuw. ‘Een warmtenet voor nieuwbouw is niet zinnig. Het levert je warmte van veel te hoge temperatuur op.’ Ook vindt hij dat de gemeente eerder had kunnen bijsturen. ‘Deze kwestie speelt inmiddels langer dan tien jaar. De techniek schrijdt voort. Amsterdam had allang alternatieven kunnen aandragen.’

Dubbele pet

Een ander argument van de bewoners vindt De Zeeuw minder overtuigend. ‘Ze brengen ook in dat de gemeente als mede-aandeelhouder van het warmtenet een dubbele pet op heeft: behalve een publiek belang heeft Amsterdam ook een bedrijfseconomisch belang. Maar dat is bij gebiedsontwikkeling door decentrale overheden nauwelijks te voorkomen. Anders krijg je als gemeente niks van de grond.’

Weinig kans

Van Vulpen geeft Amsterdam in hoger beroep weinig kans. Hij ziet op iets langere termijn in vergelijkbare gevallen twee oplossingen voor gemeenten. ‘Een paardenmiddel als een aansluitplicht op warmtenetten zonder gelijkwaardigheidsbepaling. Of wacht op de Omgevingswet. Dan kun je het warmtenet met lokaal maatwerk vastleggen in het omgevingsplan.’

Aanpak tekenend

Bouwfysicus Annebeth Muntinga van ingenieursbureau ABT noemt de Amsterdamse aanpak tekenend voor de moeizame ontwikkeling van warmtenetten. ‘Zeventig procent van de Amsterdammers wil overstappen naar duurzame energie. Deze mensen dan verplichten om aan te sluiten op een warmtenet dat gebruik maakt van gas en nog steeds controversiële biomassa roept natuurlijk weerstand op. In de nieuwste generatie warmtenetten kunnen verschillende warmtebronnen het warmtenet voeden. Daarbij wordt de temperatuur van het net afgestemd op de warmtebehoefte van de aangesloten gebouwen. Bij een dergelijke clusterbenadering wordt per wijk of buurt een maatwerkoplossing ontworpen, steeds vaker op basis van lagere temperaturen en hoogwaardige isolatie.’

Lees het hele verhaal over het warmtenet deze week in BB12 (inlog)

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

A.M.B. te Naar / Adviseur
De laatste paragraaf raakt de spijker op de kop. Warmtenetten zijn noodzakelijk om de energietransitie van de grond te krijgen, mits duurzaam gevoed en mits deze voorzien in de juiste temperatuur voor de juiste woning. Een hoge temperatuur warmtenet aansluiten op goed geisoleerde nieuwbouwwoningen is verspilling, deze warmte kan elders veel beter ingezet worden (waar geen lage temperatuur verwarming mogelijk is). Geen bom onder de warmtenetten dus, maar wel een harde oproep om beter na te denken over de verdeling van de beschikbare warmte!
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Hans / afdelingsmanager
Prachtig! Weg met die dwingelandij!
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
eric / ambtenaar
Zeg, uw woning heeft een kabel voor aansluiting op het glasvezelnet maar u gebruikt het niet omdat u via de kabel kijkt. Jammer hoor, maar nu moet u toch maandelijks voor de glasverzel gaan betalen anders is dat Net niet rendabel, tja geheel logisch toch??l
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Henk Daalder / Windenergie mediator
Warmtenetten zijn overbodig, want elk huis heeft al een aansluiting op het elektriciteitsnet.Nu is stroom duurder dan aardgas om t verwarmen.

Maar in de RES zijn vele windparken en zonneweides gepland. Verkoop die in kavels aan huishoudens, voor eigen gebruik.

Bij een tekort aan kavels windpark, zijn er ook nog offshore windparken..En eis in Den Haag dat de eigenaren van een kavel duurzame opwek, hun stroom mogen salderen.

Dan hebben die huishoudens stroom voor de kostprijs, 4 cent per kWh, voor een windpark op het land.Met die goedkope stroom wonen Amsterdammers duurzaam warm voor de helft van de kosten van aardgas.

Ze hoeven daarvoor alleen maar de aardgas CV ketel te vervangen voor een elektrische CV ketel.

De gewenste energiebesparing, (die een warmtenet al helemaal niet oplevert) kan dan op een natuurlijk moment, als het huis groot onderhoud krijgt.10 kWh stroom geeft even veel warmte als een m3 aardgas.Die 10 kWh stroom kost 40 cent

Een m3 aardgas kost 80 cent en straks meer.Deze aanpak past niet in de wijkaanpak, omdat lokale netten nu nog niet sterk genoeg zijn, maar die gaan we versterken, door de opkomst van elektrische auto's, warmtepompen en veel meer zonnepanelen op onze daken en muren.

Het probleem zijn de klimaatakkoord partijen, zij gunnen huishoudens geen voordeel van duurzaam, en blokkeren zo de energietransitie.Teken de petitie voor salderen, en geef een signaal, dat ook nuttig is voor de RES, en de wethouders die daarvoor hebben gezwoegdhttps://salderenvanstroom.petities.nl/Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Advertentie