Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Provincie neemt regie windturbines over van Katwijk

De provincie pakt meer regie, omdat klimaatverandering steeds ernstiger vormen aanneemt, het energienet volloopt en energiekosten oplopen.

ANP
15 september 2023
windmolens.jpg

De provincie Zuid-Holland neemt de regie over de mogelijke komst van windturbines rond het Valkenburgse Meer over van de gemeente Katwijk. Al sinds 2008 praten de provincie en de gemeente hierover en het initiatief voor de realisatie lag bij Katwijk. De gemeente ziet het na jarenlang onderzoek echter niet zitten om meerdere windturbines te plaatsen rond de recreatieplas en besloot enkele maanden geleden om het dossier terug te geven aan de provincie.

Onafhankelijk haalbaarheidsonderzoek

Zuid-Holland wil graag dat rond het Valkenburgse Meer windenergie wordt opgewekt, ook om te zorgen dat de in de buurt te bouwen woonwijk Valkenhorst (met 5600 woningen) energieneutraal wordt. De provincie laat daarom nu zelf een onafhankelijk haalbaarheidsonderzoek uitvoeren. De resultaten daarvan worden begin volgend jaar verwacht. Zuid-Holland dreigde vorig jaar al om de regie over te nemen als Katwijk niet snel zou doorpakken.

Negatief effect

De gemeente liet eerder al diverse onderzoeken doen en besloot op basis daarvan af te zien van het project. Zo zouden windturbines een negatief effect hebben op de natuur in de omgeving en waren er twijfels over de financiële haalbaarheid. Ondernemers rond de recreatieplas zijn er ook op tegen.

Landschapskwaliteit 'belangrijke graadmeter'

In het nieuwe Zuid-Hollandse coalitieakkoord staat dat er 'tientallen nieuwe windmolens' moeten komen in het kader van de energietransitie. De coalitie wil daarin meer de regie nemen. 'Dat is hard nodig, omdat de klimaatverandering steeds ernstiger vormen aanneemt, het energienet volloopt en de energiekosten oplopen.' De provincie zegt dat 'landschapskwaliteit' wel een belangrijke graadmeter is voor het bepalen van de locaties. 'Nieuwe windmolens worden zo goed mogelijk ingepast in het landschap en sluiten aan bij de omgevingskenmerken. In samenwerking en participatie met omwonenden', staat in het akkoord.

Zuid-Holland neemt niet alleen in Katwijk de regie, maar ook in de gemeente Lansingerland waar eveneens naar een geschikte locatie voor windturbines wordt gezocht.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie