Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Provincie moet PAS-melders met rust laten

Een meerderheid in de Tweede Kamer vindt dat provincies niet moeten handhaven bij boeren die te goeder trouw te veel stikstof uitstoten.

ANP
08 december 2022
boeren-demonstratie-shutterstock.jpg
Bijna een derde van de burgers vindt dat protesterende boeren de kloof tussen Nederlanders vergroten.Shutterstock

Provincies moeten niet langer optreden tegen boeren die buiten hun eigen schuld te veel stikstof uitstoten. Een meerderheid van de Tweede Kamer wil spoedadvies van de landsadvocaat over de beschikbare juridische ruimte hiervoor. De zogeheten 'PAS-melders' werden lange tijd gedoogd, maar onlangs moest de provincie Overijssel gaan handhaven van de rechter.

Dwangsommen

Het leidde tot torenhoge dwangsommen voor boeren die te goeder trouw hebben gehandeld.  De landsadvocaat moet zich van de Tweede Kamer ook uitspreken over een 'moratorium', waarbij zowel landelijk als provinciaal de handhaving wordt opgeschort.

Failliet

De PAS-melders mochten onder het oude Programma Aanpak Stikstof (PAS) stikstof uitstoten zonder vergunning, zolang zij maar melding maakten van uitstoot. Toen de rechter in 2019 een streep zette door de PAS, werden ook deze boeren illegaal. In Overijssel dreigen zij failliet te gaan door de dwangsommen. Stikstofminister Christianne van der Wal sprak met gedupeerde gezinnen, vertelde zij tijdens het landbouwdebat woensdag.

Piekbelasters

Maar, zo zei ze eerder, het kabinet kan hen niet zomaar helpen. Stikstofruimte vrijmaken voor hen is erg ingewikkeld. De meest kansrijke weg is het uitkopen van zogenoemde piekbelasters. Ook komt er ruimte vrij als uitstoters in de directe omgeving stoppen. Maar uitkoop in het ene deel van het land ten behoeve van een PAS-melder in het andere deel van het land, kan door de Europese Unie worden beschouwd als onterechte staatssteun. Het kabinet wil dit risico niet lopen.

Voorrang PAS-melders

Partijen aan zowel de linker- als de rechterkant van het politieke spectrum vinden dat sectoren als de luchtvaart of de wegenbouw geen stikstofruimte meer moeten kunnen kopen. In plaats daarvan willen zij dat het kabinet eerst de 'PAS-melders' helpt. (ANP) 

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie