Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Kadaster: meeste verwarming straks van warmtenetten

Woningen in Nederlandse steden worden in de toekomst vooral verwarmd door warmtenetten, verwacht het Kadaster.

17 februari 2022
Warmtenet
Shutterstock

Woningen in Nederlandse steden worden in de toekomst vooral verwarmd door warmtenetten, verwacht het Kadaster. Op het platteland zal de verwarming vooral komen van warmtepompen en 'groen gas'.

Juridisch adviseur Toezicht en Handhaving

Werkorganisatie BUCH
Juridisch adviseur Toezicht en Handhaving

Projectmanager archiefvormen en tooling Programma Informatiehuis

JS Consultancy
Projectmanager archiefvormen en tooling Programma Informatiehuis

Het Kadaster heeft per warmtebron onderzocht hoeveel woningen er het meest geschikt voor zijn. Zo'n 3,5 miljoen huizen in stedelijk gebied kunnen volgens de analyse het beste worden aangesloten op een warmtenet. Daarbij wordt op een centrale plaats warmte opgewekt, om van daaruit door leidingen naar de aangesloten woningen te stromen.

Voor ongeveer 2 miljoen woningen is volgens de inventarisatie een individuele elektrische warmtepomp de beste oplossing. De overige 2 miljoen huizen houden een gasaansluiting, maar dan wel een waarbij het gas uit hernieuwbare bron komt.

De cijfers van het Kadaster borduren voort op eerder onderzoek van het Planbureau voor de Leefomgeving, dat voor alle buurten uitrekende welk alternatief voor aardgas het goedkoopst is.

Aquathermie

Hoe duurzaam een warmtenet is 'hangt helemaal af van de warmtebron waarmee hij wordt gevoed', schrijft Natuur & Milieu. Nu wordt vaak nog aardgas gebruikt, of restwarmte van afvalverbrandingsinstallaties en de industrie. Aardwarmte en warmte uit water (aquathermie) kunnen ook dienen als warmtebron.

'Groen gas' wordt gewonnen uit biomassa en dat raakt niet op zolang nieuwe bomen worden aangeplant. Over de duurzaamheid daarvan is ook discussie, omdat biomassa verbranden leidt tot CO2-uitstoot en luchtvervuiling, bijvoorbeeld met stikstofoxiden. De CO2 kan op termijn wel weer worden opgenomen door nieuwe planten en bomen, die het broeikasgas opnemen.

In het Nederlandse Klimaatakkoord is afgesproken dat in 2050 alle woningen aardgasvrij moeten zijn. Bij het verstoken van aardgas komt immers CO2 vrij en daarmee draagt het bij aan de opwarming van de aarde. Ook het afbouwen van de gaswinning in Groningen heeft meegespeeld in het besluit om over te stappen op andere warmtebronnen.

Een knelpunt voor de grote verduurzamingsoperatie is overigens dat zo'n 4 miljoen oudere woningen nog niet voldoende zijn geïsoleerd. Dat is dus nog meer dan de helft van het totaal. (ANP)

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie