Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Bouwlocaties met dwang aan te wijzen

Vanwege de grote en urgente woningmarktopgave overweegt het kabinet bouwlocaties met dwang aan te wijzen.

ANP
04 april 2022
Woningbouw-shutterstock-271171484.jpg

Het kabinet overweegt vanwege de woningnood met dwang bouwlocaties aan te wijzen. ‘Als er te lang discussie is over of een locatie geschikt is, kan het nodig zijn om vroeg of laat een knoop door te hakken’, zegt minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting) in een interview met De Telegraaf.

Stedenbouwkundige

JS Consultancy
Stedenbouwkundige

Klantmanager Werk | Noord-Holland

BMC
Klantmanager Werk | Noord-Holland

Grote en urgente opgave

Volgens de CDA-bestuurder is het door de komst van Oekraïense vluchtelingen en asielzoekers met een verblijfsstatus nog ingewikkelder geworden om de problemen op de woningmarkt op te lossen. ‘Er zijn heel veel groepen die huisvesting nodig hebben. De opgave was al groot en urgent, en die is nu nog groter en urgenter geworden.’ Hij vreest zelfs dat de geplande 100.000 woningen extra per jaar niet voldoende zijn. ‘Het is niet ondenkbaar dat het meer zou moeten zijn, vooral om te kunnen voorzien in tijdelijke huisvesting.’

Kantoorpanden en prefab

De minister zegt moeilijk te kunnen inschatten hoeveel Oekraïners op langere termijn huisvesting nodig hebben. ‘De aantallen zijn heel moeilijk in te schatten. Opvang die geschikt is voor de langere termijn is sowieso nodig. En daarna natuurlijk huisvesting’, aldus De Jonge. Hij denkt aan oplossingen in de vorm van het omkatten van kantoorpanden tot huizen en prefab-woningen, zegt hij tegen de krant. (ANP)

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hans Bakker
En gemeenten willen hopelijk de minister DWINGEN om de bevolkingsgroei in toom te houden. Tussen 2008 en 2021 kwamen er maar liefst 850.000 huishoudens bij. Dat is meer dan 10% van het totaal aantal huishoudens in dit land. Dat kan dit land niet aan. 60% van deze groei is veroorzaakt door arbeidsmigratie, een deel asielmigratie en een deel reguliere migratie. Zolang het Rijk geen visie heeft op bevolkingsgroei, moeten gemeenten en provincies hun medewerking weigeren. Laat dit dossier maar eens klappen. Wij eisen een visie.
Myconius Scipio
@ Hans

Vat je de visie niet eigenlijk al samen? De visie is dat er geen noodzaak wordt gevoeld de bevolkingsgroei in toom te houden. Eerder het tegendeel.

Dat deze visie misschien niet door je gedeeld wordt, is een andere kwestie
Advertentie