Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Jan Brouwer

Jan Brouwer, hoogleraar algemene rechtswetenschap aan de Rijksuniversiteit Groningen, pleit voor het instellen van buurtrechters.

27 juni 2008

Vanwaar dit idee?
Er is een enorme vraag naar maatregelen tegen overlast. Burgemeesters geven te kennen dat ze momenteel wel beschikken over voldoende bevoegdheden. Maar de wijken zelf hebben niet voldoende middelen om iets te doen tegen de verloedering. Ik denk dat politieke partijen als die van Verdonk en Wilders mede daarom zoveel steun krijgen. Er moet iets gebeuren.

 

Buurtrechters dus.
Engeland kent de zogeheten ASBO, een anti-social behaviour order. Eerst sluit het lokale bestuur een contract met een overlastgever waarin wordt bepaald hoe die persoon zich dient te gedragen. Wordt dat niet nageleefd dan volgt een ASBO-bevel, en overtreding daarvan is een strafbaar feit. De straffen zijn zwaar, tot vijf jaar cel. Ik pleit voor een invoering van een dergelijk systeem.

 

Hoe zou het moeten werken?
Stadsmariniers en straatcoaches in Nederland missen een bepaalde bevoegdheid. Als een van hen afkomstig bevel wordt genegeerd is dat geen strafbaar feit. Mijn idee is om te gaan werken met buurtrechters: professionele rechters die, bijgestaan door straatcoaches, iemand op voorstel van de buurt een soort ASBO kunnen opleggen, zeg maar een gedragsaanwijzing. Daarin kan bijvoorbeeld staan dat je geen keiharde muziek meer mag draaien met het raam open, of dat je niet meer mag rondhangen op straat. Je zou zelfs iemand kunnen bevelen om af te kicken.

 

In Rotterdam hebben ze toch al de ‘FF Kappe bevelen’?
Klopt. Maar daar is het failliet inmiddels wel van erkend, want het is gestoeld op de verkeerde wettelijke bevoegdheid, namelijk artikel 172 lid 3 van de Gemeentewet. Daar kun je maar heel weinig mee, en bovendien slechts voor korte duur. Bovendien lijkt het me beter om dit soort bevelen aan een rechter over te laten dan aan een burgemeester. De straatcoaches kunnen dan voorstellen voor een maatregel doen en de rechter beslist uiteindelijk.

 

Ziet u ook nadelen aan zo’n systeem?
Het gevaar bestaat natuurlijk dat iemand een buurtgenoot een loer probeert te draaien, dus je hebt altijd hard bewijs nodig voordat je zo’n bevel uitvaardigt. Maar de straatcoaches kunnen het zich niet permitteren om iemand onterecht aan te pakken. Dan keert zo’n buurt zich tegen hen. Wel is het de vraag waar je de grens precies trekt. Iedereen wil geluidsoverlast tegengaan, maar wat doe je met kookluchtjes?

 

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie