Veel zogenoemde bermongevallen kunnen worden voorkomen als het wegontwerp wordt aangepast. Daarbij gaat het onder meer om ruimere of beter aangekondigde bochten en het plaatsen van bomen of andere obstakels op grotere afstand of veilig afgeschermd. Dat maakte de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid SWOV donderdag bekend.
Aangepast wegontwerp voorkomt bermongevallen
Jaarlijks zijn er 200 verkeersdoden te betreuren door bermongevallen en raken 1100 mensen ernstig gewond. De meeste bermongevallen gebeuren…
200 verkeersdoden
Jaarlijks zijn er 200 verkeersdoden te betreuren door bermongevallen en raken 1100 mensen ernstig gewond. De meeste bermongevallen gebeuren op 80 kilometerwegen. Vaak zijn het eenzijdige ongevallen, waarbij een weggebruiker van de weg raakt.
Oorzaken
In 25 procent van de gevallen speelt afleiding een rol, vooral bij jongeren die alleen in de auto zitten. Bij 20 procent is er sprake van bepaalde weersomstandigheden of speelt de toestand van de weg een rol. Verder zijn verkeerde inschatting, schrikreacties en in mindere mate alcohol en vermoeidheid oorzaken.
Onderzoek
De SWOV baseerde zich op eigen onderzoek van 86 bermongevallen, waarvan 59 in Zeeland. Het onderzoek gebeurde aan de hand van reconstructies, inspecties van locaties en gesprekken met onder anderen betrokken automobilisten.
Bochten
Het verkeersinstituut constateerde dat bij ongevallen waarbij de automobilist uit de bocht is gevlogen, de bochten vaak (te) scherp zijn. Ze zouden beter moeten worden afgebakend. Ook ribbels aan de kanten van de weg zouden kunnen helpen.
Technische maatregelen
Verder kunnen technische maatregelen in het voertuig bermongevallen helpen voorkomen. De SWOV denkt aan een intelligente snelheidsadapter (ISA) voor jonge beginnende automobilisten, elektronische stabiliteitscontrole (ESC), slimmere gordels en airbags.
Reacties: 5
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Oplossing wordt gezocht in aanpassing van het ontwerp en niet in aanpakken van gedrag van de bestuurder. De ongevallen hebben niet als oorzaak dat het wegontwerp niet optimaal is - dikwijls ook niet mogelijk en al helemaal niet wanneer je gaat kijken naar de MKBA - maar de ongelukken hebben als oorzaak: te hard rijden. Ga je het wegontwerp met nog hogere kosten optimaliseren dan wordt er nog harder gereden en krijg je opnieuw het probleem.
Ik weet donders goed dat de wegbeheerder verantwoordelijk is voor een goede toestand van de weg. Zelfs zo dat de minder oplettende weggebruiker zoals de rechter het formuleert (ik noem het gemakshalve maar een sukkel) niet van de weg raakt.
Toch gebeuren er nog veel ongelukken door het naast de weg raken. En ik denk eerlijk gezegd dat dit vooral in het gedrag van de bestuurder zit. Hoe vaak zie ik niet dat bestuurders zitten te bellen, make up checken, agenda's bijwerken, kletsen met oogcontact met de passagiers, doende met kinderen op de achterbank of met een geliefde op de passagiersstoel. Voor alle bestuurders geef ik de tip om toch vooral geconcentreerd te blijven op het rijden zelf. En voor de passagiers geldt : niet schieten op de pianist oftewel leidt de bestuurder niet af in het belang van je eigen veiligheid en gezondheid.
Overal die rot bomen rooien langs de wegen inplaats van bomen planten. Leggen ze ergens een nieuwe weg neer dan tekenen die planologen er weer bomen langs. Het liefst een dubbele rij. Dan is het altijd raak. Iedereen kan een ongeluk krijgen. Ook komt het asfalt omhoog van de wortels waardoor mensen van de weg afraken. Levensgevaarlijk. Koop ergens een paar hectare grond en plant daar bomen op. En flinke hoge boetes voor een te hoge snelheid. Handhaven dus.
De bestuurder van de auto is verantwoordelijk voor zijn autogebruik. Wanneer hij de bocht uitvliegt is hij zelf de oorzaak daarvan.
Leg op wegen met krappe bochten in de buitenbocht een speciale ca 50 cm hoge en ca 70 cm brede betonnen vangrand met een holle kant (radius ca 50 cm). Het wordt dan praktisch onmogelijk om uit de bocht te vliegen omdat de rechterwielen tegen de holling omhoog lopen en het stuur door het voorwiel in de goede rijrichting gedwongen wordt.