Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Huurwoning in grote stad vaak slecht geisoleerd

Mensen met een laag inkomen in grote steden wonen nog vaak in een slecht geïsoleerde huurwoning. Dat blijkt uit onderzoek van dagblad Trouw en onderzoeksplatform Investico. Vaak gaat het om oude corporatiewoningen, waarbij verduurzaming duur is.

24 november 2021
isolatie.jpg

Mensen met een laag inkomen in grote steden wonen nog vaak in een slecht geïsoleerde huurwoning. Dat blijkt uit onderzoek van dagblad Trouw en onderzoeksplatform Investico. Vaak gaat het om oude corporatiewoningen, waarbij verduurzaming duur is.

Data

Volgens het onderzoek heeft een kwart van alle corporatiewoningen in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag een energielabel D of lager. In die steden huren 17.000 huishoudens zelfs een corporatiewoning die een energielabel F of G heeft, woningen die zelfs nog grotendeels enkel glas hebben. Voor het onderzoek werden de landelijke data van energielabels vergeleken met kaarten van het bezit van woningcorporaties.

 

Benchmark

Juist vorige week presenteerde corporatiekoepel Aedes de jaarlijkse benchmark over de stand van zaken in de bouw en verduurzaming van corporatiewoningen. Daaruit blijkt dat corporaties het doel uit het energieakkoord, een gemiddelde van label B aan het eind van dit jaar, in principe gaan halen. Maar er zit wel een groot verschil tussen de gemiddelde corporatiewoning en de situatie in de oudere wijken in de grote steden. En juist daar wonen mensen met de laagste inkomens. Vorig jaar kwam onderzoekinstituut TNO met een rapport over energiearmoede: huishoudens die moeite hebben om de energierekening te betalen. In totaal zou het gaan om 650.000 huishoudens. Dat deze groep vaker in slecht geïsoleerde huurwoningen woont, maakt het probleem allleen maar groter.

 

Ingewikkeld

De corporaties met slecht geïsoleerde woningen reageren in Trouw met de verklaring dat het vaak gaat om huizen met een ‘oude en ingewikkelde bouw’. Het ontbreekt de corporaties aan financiële middelen om de verduurzaming te versnellen. TNO pleit ervoor om de verduurzaming van woningen met een hoge energierekening juist naar voren te halen.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Trotse Provinciaal / Belastingbetaler
Ik ben het een beetje zat dat die grote steden steeds hun hand ophouden.Feitelijk zitten die woningcorporaties uit de grote steden op een bom geld door de hoge waarde van hun vastgoed. Met de hoge vastgoedwaarden in de grote steden zijn het de rijkste coörperaties die er zijn.Als ze wat van hun vastgoedportefeuille verkopen, dan zijn er meer woningen in het betaalbare koopsegment voor starters, en dan hebben ze geld genoeg om de energietransitie uit eigen middelen te financieren.
Advertentie