Overslaan en naar de inhoud gaan

Verduurzamen woning geen prioriteit huiseigenaren

Weinig huiseigenaren hebben plannen om op korte termijn hun huis te verduurzamen. Maar ook stellen woningbezitters het niet op prijs…

Weinig huiseigenaren hebben plannen om op korte termijn hun huis te verduurzamen. Maar ook stellen woningbezitters het niet op prijs wanneer de overheid druk op hen uitoefent om hun huis te verduurzamen. 

Lage prioriteit
Slechts 1 op de 10 huizenbezitters is van plan om binnen afzienbare tijd actie te ondernemen om hun huis te verduurzamen. Zelf mensen die over voldoende geld beschikken om maatregelen ter verduurzaming te nemen, zijn nauwelijks geneigd dit te doen. Wanneer de overheid of andere externen zoals banken of hypotheekverstrekkers druk uitoefenen, stuit dit op weerstand. De helft van de woningbezitters meent dat het verduurzamen van de woning onder  de eigen verantwoordelijkheid valt.

Energielabel
Gemeenten mogen dan volop willen inzetten op de energietransitie. Uit het onderzoek van Kantar blijkt dat dit zeker niet de eerste prioriteit is van de gemiddelde woningbezitter. 45 procent van hen heeft geen idee onder welk energielabel de woning valt. Dat geldt met name voor eigenaren van minder energiezuinige woningen. Over het algemeen denken zij dat hun huis een stuk energiezuiniger is dan het in werkelijkheid is. Terwijl dit juist de woningen zijn waar het meest energiewinst te behalen valt.

Geld besparen

De voornaamste reden waarom mensen over gaan tot het verduurzamen van hun woning is geld besparen op hun energierekening, zo laat het onderzoek zien. Voor 94 procent van de woningbezitters is dit de voornaamste reden. De meeste huiseigenaren willen de investering in drie tot vijf jaar terugverdienen. Overigens zegt 58 procent van de ondervraagden genoeg spaargeld te hebben om de verduurzaming te betalen en geen lening daarvoor nodig te hebben.

Bron: Amweb

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Wim Vreeswijk

Lijkt me vrij logisch want de koopkracht is volgens het jaarverslag 2017 van De Nederlandse Bank sinds de toetreding tot de EU in 2002 geen dubbeltje verbeterd. Alles houdt een keer op, lijkt mij.

Op 25 september 2018, 08:58
Frank

@WIm: Geldt ook voor het klimaat ben ik bang...

Op 25 september 2018, 09:40

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in