ruimte en milieu / Partnerbijdrage

Een optimistisch gebouw voor de gemeente Dordrecht

Een optimistisch gebouw voor de gemeente Dordrecht. Katalysator voor de gebiedsontwikkeling van de Spuiboulevard

15 april 2020
HuisvdStadDordrecht-980x643.jpg

Het Deense architectenbureau Schmidt Hammer Lassen heeft de prijsvraag Huis van Stad en Regio Dordrecht gewonnen. Dat is woensdag 8 april bekend gemaakt door het college van de gemeente Dordrecht. Vier architectenbureaus maakten een plan voor het nieuwe Huis van Stad en Regio. De onafhankelijke vakjury, onder voorzitterschap van prof. ir Jo Coenen, wees het plan van Schmidt Hammer Lassen unaniem aan als winnaar van de prijsvraag.

Elegant
De Denen ontwierpen een elegant, prismavormig gebouw met veel glas en een intiem parkje aan de westzijde. “Het eindresultaat is een optimistisch gebouw als toekomstig monument van Dordrecht,” aldus de jury die de meningen van inwoners van Dordrecht heeft meegenomen in de beoordeling van de plannen. Het idee is om het winnende ontwerp te realiseren in de context van de grotere gebiedsontwikkeling en de winnaar van de prijsvraag in het hele proces te betrekken.


Enthousiast
Ook het college van de gemeente Dordrecht is enthousiast over het winnende ontwerp. “Wij zijn allereerst dankbaar dat de vakjury alle input uit de stad en de randvoorwaarden voor de toekomstige Spuiboulevard heeft kunnen meenemen in de beoordeling van de ontwerpen. Dat is een zeer grote opgave. Wij hebben het volste vertrouwen in het winnende ontwerp. Dat de exploitatiekosten lager zullen zijn dan in het geval van renovatie van het huidige stadskantoor is ook mooi meegenomen. Dit gebouw gaat een stimulans geven aan de stad als katalysator voor de gebiedsontwikkeling van de Spuiboulevard. Een ontwikkeling die gaat leiden tot een verbeterde aansluiting van de schil op de historische binnenstad en die een impuls geeft voor een aantrekkelijke stedelijke kantorenlocatie rondom het stationsgebied,” aldus het college.


Financiële aspecten
bbn adviseurs verzorgde in opdracht van de gemeente Dordrecht de toetsing van de begrotingen van de architecten en de advisering van de jury over financiële aspecten, de berekening van het bouwbudget en de begroting van de Life Cycle Costs (LCC).

Meer informatie:

Rinald van der Wal , Henk Jan Molenaar of Mark Bruin

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.