Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Afvalverwerker krijgt honderd miljoen EU-steun

Door de productie van waterstof zou het gasverbruik in Limburg kunnen halveren.

23 januari 2023
waterstof opslag
Shutterstock

Het Innovatiefonds van de Europese Unie heeft ruim honderd miljoen euro subsidie toegekend aan energiebedrijf RWE om van huishoudelijk afval waterstof te maken. Daarmee kunnen twee proeffabrieken in Limburg worden opgestart. Het is de bedoeling dat het RWE-project jaarlijks 54.000 ton waterstof gaat produceren.

Waterstof

Huishoudelijk afval dat niet wordt hergebruikt komt nog vaak in de afvaloven terecht. RWE hoopt met project FUREC (Fuse, Reuse, Recycle) een deel ervan te gebruiken voor de productie van waterstof.

Brandstofpellets

Het productieproces bestaat uit twee installaties. In het Limburgse Zevenellen wordt straks jaarlijks 700.000 ton afval omgezet in brandstofpellets. Deze worden vervolgens verwerkt in een tweede fabriek op industrieterrein Chemelot. FUREC verwacht jaarlijks zo’n 54.000 ton waterstof te produceren.

Gasverbruik

Hiermee kan het aardgasverbruik van Chemelot met meer dan 280 miljoen kuub verminderd worden. Dat is ongeveer de helft van het jaarlijkse binnenlandse gasverbruik in Limburg en staat gelijk aan een CO2-reductie van 400.000 ton per jaar. Daarnaast zal de waterstof worden getransporteerd naar industriële bedrijven in Rotterdam en het Ruhrgebied.

600 miljoen

Begin 2024 wordt dan het definitieve investeringsbesluit genomen. Daar is een investering van ruim 600 miljoen euro voor nodig. De komende periode moet blijken of RWE het project voor elkaar kan krijgen. In dat geval wordt op zijn vroegst rond 2026 de eerste waterstof geproduceerd.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie