Advertentie
ruimte en milieu / Achtergrond

Herbestemming: uit de praktijk twee

Het is een klein wonder dat enorme Helpmancentrale in Groningen niet is gesloopt. Minstens zo wonderbaarlijk is dat er inmiddels een wachtlijst voor huurders is ontstaan.

28 oktober 2011

Een elektriciteits centrale van kathedraalformaat herleeft

 

Helpmancentrale, bouwjaar 1931.
Locatie: stadsrand Groningen.
Oppervlak: 18.300 m2. Leeg vanaf 1963, tot 2000 in gebruik als sporthal.
Eigendom: van 2000 tot 2003 gemeente Groningen, daarna privaat.
Transformatie: in 2005, naar bedrijfsverzamelgebouw Mediacentrale.

Het mag een wonder heten dat de gigantische Helpmancentrale, die geen monumentenstatus heeft, is behouden. Lange tijd leek sloop van het uitzonderlijk grote gebouw onafwendbaar. Nieuwbouw zou goedkoper uitpakken dan herbestemming, nog afgezien van een ernstige bodemvervuiling. Maar de vervuiling bleek oplosbaar en de gemeente Groningen bleef jarenlang met externe partijen zoeken naar een nieuwe bestemming, vooral in de recreatieve sector.

Na de eeuwwisseling deed zich een nieuwe kans voor. De opkomende mediaen ict-branche zocht bedrijfsruimte en er kwam een EU-subsidie beschikbaar. In 2003 verkocht de gemeente het gebouw met een herontwikkelingsplicht voor 227.000 euro aan projectontwikkelaar TCN.

Die leverde het in 2005 op als hip bedrijfsverzamelgebouw, maar kreeg het nooit volledig verhuurd.Vorig jaar nam Waarborg Vastgoed het pand over en stelde een nieuw huurbeleid in, met een minimale huurtermijn van een jaar in plaats van vijf. Een eigen binnenhuisarchitect adviseert over indeling en inrichting. Er is regelmatig overleg met zittende huurders, om te kijken of ze kunnen doorschuiven. In enkele maanden liep het pand vol, van 31 naar 50 huurders, en ontstond er een wachtlijst. Binnenkort wordt een deel van de serviceruimtes ontmanteld om extra kantoren te maken.

Vorige maand verscheen het rijk geïllustreerde boek Bestemming bereikt, over de herbestemming van vijftig markante panden in Groningen, te bestellen via www.platformgras.nl

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie