Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Gemeenten willen regels tegen gasklever

Gemeenten zijn positief over de ervaring die ze opdoen met het gasloos maken van woningen in het programma Aardgasvrije Wijken (PAW). Dat blijkt uit de voortgangsrapportage 2020 van het PAW. Maar gemeenten zijn het nu wel beu om alleen de kar te trekken. Een nieuw kabinet moet volgens de VNG met extra geld en betere wetgeving komen. Maar vooral met een eenduidig geluid.

14 april 2021
shutterstock-aardgas.jpg
Shutterstock

Gemeenten zijn positief over de ervaring die ze opdoen met het gasloos maken van woningen in het programma Aardgasvrije Wijken (PAW). Dat blijkt uit de voortgangsrapportage 2020 van het PAW. Maar gemeenten zijn het nu wel beu om alleen de kar te trekken. Een nieuw kabinet moet volgens de VNG met extra geld en betere wetgeving komen. Maar vooral met een eenduidig geluid.

Ervaring

Het programma werd drie jaar geleden opgetuigd om gemeenten, marktpartijen en energiebedrijven ervaring op te laten doen met het aardgasvrij maken van wijken. Die wijkgerichte aanpak moet er volgens het Klimaatakkoord voor gaan zorgen dat alle woningen in 2050 aardgasvrij zijn. De komende negen jaar moeten er al anderhalf miljoen van het gas af. Er zijn momenteel 27 proeftuinwijken, die al van het gas af zijn, of die de komende jaren overgaan op een duurzame warmtebron.

 

Traag

De proeftuinwijk-gemeenten zijn positief over de ervaring die ze hebben opgedaan in deze wijken, maar de snelheid van verduurzaming gaat traag. Volgens de rapportage zijn pas 614 woningen van het gas gehaald, en dat is fors minder dan gedacht. Volgens de gemeentekoepel VNG moeten uit die ervaringen ook conclusies worden getrokken. Zo geven de gemeenten aan dat het moeilijk is om mensen te overtuigen van een alternatief, als die alternatieven duurder zijn. Ook hebben gemeenten nu geen wettelijke middelen tegen bewoners die hun oude gasleiding willen houden. In het ergste geval moeten voor die ‘gasklevers’ nieuwe ondergrondse infrastructuur worden aangelegd. En dat kost veel extra geld.

 

Ambitieus

Volgens de Utrechtse wethouder Lot van Hooijdonk, tevens voorzitter van de VNG-commissie Economie, Klimaat, Energie en Milieu, is het doel van anderhalf miljoen woningen van het gas af in 2030 ambitieus. ‘Maar ik denk wel dat het kan. Maar dan moeten alle randvoorwaarden als een Razende Roeland op orde zijn.’

 

Haast

Dat betekent volgens Van Hooijdonk dat een nieuw kabinet haast maakt met de betaalbaarheid van duurzame alternatieven en ervoor zorgt dat gemeenten meer wettelijke middelen krijgen meer regie te voeren op warmtenetten en wijken dwingend kan aanwijzen om van het gas af te gaan. Maar de gemeenten zijn het vooral beu dat ze er, tegenover hun burgers en de samenleving, vaak alleen voor staan. ‘We missen dat het rijk samen met ons die boodschap van het Klimaatakkoord vertelt. Sterker nog: elke keer als er in de Kamer mist ontstaat over kernenergie of waterstof dan merken wij in de zaaltjes of tegenwoordig Zoomsessies met onze inwoners dat mensen onzeker worden. Dus ik nodig het nieuwe kabinet uit om naast ons te gaan staan en te zorgen dat we een gelijkluidende boodschap hebben.’

Reacties: 24

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

2C
De bestuurlijke waanzin lijkt niet stoppen: het hele programma Aardgasvrije Wijken (PAW) heeft al een paar honderd miljoen Euro gekost, terwijl maar paar dozijn huizen daadwerkelijk van het aardgas zijn afgehaald voor dit geld. Het is meeste programma-geld is opgesoupeerd door adviseurs en 'regisseurs' e.d. Nog opmerkelijker: in de nieuwe EU-taxonomie zal aardgas juist als duurzaam en groen worden bestempeld, waardoor het beleid in Nederland volledig haaks zal komen te staan op dat van de EU en waardoor het aardgasvrij-beleid volledig ongeloofwaardig wordt.
Toine Goossens
De lokale politici willen dat de rijksoverheid Nederland verplicht om middels warmtenetten van het gas af te gaan. Dat mag die rijksoverheid niet gaan doen.In alle RES voorstellen blijkt hoe die lokale politici het hazenpad kiezen als het gaat om de keuze tussen wind- of zonne-energie. Allen Amsterdam heeft tot nu toe het lef om ook voor wind te kiezen. Voor de rest doen de lokale politici het voor hun burgers in hun broek. De juiste bestuurlijke keuzes, vooral wind, want zonne-energie kan overal op het dak, dat durven zij zelf niet aan.
Stefan / EPA adviseur
Er moeten in 2030 1,5 miljoen huizen van het AARDgas af zijn. Volgens Enexis kan NL 2 miljard m3 groen gas produceren uit GFT, mest en rioolslib (volgens CBS in 2019 al 0,450 miljard m3). Dat is voldoende voor 1,25 huizen een met een hybride warmtepomp zelfs voor 3,75 miljoen. woningen. En een goede en goedgeplaatste WP maakt wel wat geluid maar geeft geen overlast.
Praktijkervaarder
De gemeenten willen dus mensen dwingen een duurder alternatief te gaan gebruiken omdat dit "beter zou zijn voor het milieu". Dat gaat tegen alle afspraken hierover in. Het zou neutraal uit moeten pakken voor de burger. Neutraal wordt het zeker niet, en het is maar zeer de vraag of het iets positiefs oplevert voor het milieu. Er worden hiermee voornamelijk de zakken gespekt van enkele voormalige politici.

Robin / influencer
Vandaag op nu.nl: energienet voorbereiden op duurzame transitie kost € 102 miljard. Klant gaat minstens 50% meer betalen en bij stijgende rente (nu super laag) nog veel meer. En als u een ouder eigen huis hebt dan mag u nog 70 tot 120 mille investeren in aanpassingen en een warmtepomp. Het is maar dat u het weet!
Robin / influencer
Bij ons bouwen ze aan de rand van de stad een 'ecowijkje'. Moet dan wel een zonnepark van 11 hectare bij komen. Terwijl het regionale crematorium er naast staat. Waarom de restwarmte van zo'n crematorium niet gebruiken? Dat gaat nu in de procedure tegen dat zonnepark ook gebruikt worden.
pieter van genuchten / adviseur strategie en beleid Energietransitie
met de uitspraak "In het ergste geval moeten voor die ‘gasklevers’ nieuwe ondergrondse infrastructuur worden aangelegd. En dat kost veel extra geld" draait u de zaak om. Het gasnet ligt er al in tegensteling tot warmtenetten: die aanleggen kost juist veel extra geld.

In haar analyse van 6 maart (https://www.eib.nl/publicaties/proeftuinen-aardg … ) noemt het EIB op blz. 33 gemiddelde bedragen van € 12.800 voor het warmtenet en € 1.700 voor de ontwikkeling van een warmtebron, samen € 14.500 per aansluiting. Volgens de concept-WCW mag het toekomstig warmtebedrijf (= het bedrijf dat van de gemeente het monopolie heeft verworven voor de aanleg en exploitatie van het warmtenet + levering van de warmte) deze bedragen in rekening brengen bij de afnemer, met een reëel winstpercentage. De gemeente Eindhoven stelt een rendementseis van 6% bij hun proeftuin (blz. 90 EIB rapport). Een rente van 6% maakt dat de afbetaling van de € 14.500 in 30 jaar (= duur van de concessie) de afnemer € 31.293 kost = € 1.043 per jaar. En dan heb je nog geen joule warmte geleverd gekregen. Voor dit bedrag van € 31.293 kan je 80% van de Nederlandse huizen naar A-label isoleren en voorzien van een hybride warmtepomp: daarmee bereiken we een aardgas- en CO2reductie van minimaal 70% (als de elektriciteit voor 100% duurzaam is opgewekt). Ons gasnet is geschikt voor duurzame gassen: tzt vervangen die het aardgas dat we voorlopig nog nodig hebben. Voor de investeringen in isolatie en hybride warmtepompen zou het Rijk renteloze leningen aan woningeigenaren kunnen verstrekken. Kortom: het gasnet uit de grond trekken is als afhakken van je been en vervangen door een dure prothese!
Ad / Beleidsambtenaar
Het zou mooi zijn als de Nederlandse premier net als Merkel een natuurkundige achtergrond zou hebben. Of als er weer eens een Willem Drees zou opstaan in de politiek. Een echte Staatsman. Helaas, de tweede kamer zit vol met kletskoek lieden van D'66 en Groen Links. Allemaal ideologisch gedreven typjes. Of zuiver macht gedreven zoals Sigrid Kaag!! Eng!! Of geld gedreven. Hoe kunnen mijn vriendjes geld verdienen aan het milieu. Jammer allemaal. Het grote plan voor Nederland is er niet!!!
Petra
Zoals RechtsDoorZee ook al opmerkte: het zou zomaar kunnen dat wij helemaal niet op korte termijn van het gas af moeten.https://nos.nl/artikel/2373904-uitgelekt-plan-br …

Paul / projectleider
Tja, Nederland is wel in een jaartje of 10 op het gas aangesloten...toen kon het blijkbaar wel.Want comfort en economische groei, en blijkbaar visie en een Rijksoverheid die het stimuleerde faciliteerde...ipv gemeenten die maar een beetje moeten aanmodderen nu.
Toine Goossens
Ja, dat klopt @pDat gas was en is namelijk in overvloed beschikbaar en winbaar.Waar de energie voor warmtenetten vandaan moet komen is nog een volledig open vraag. Dat warmteaanbod is er niet.

Zelfs over 5 en over 10 jaar is het volstrekt onzeker waar al die warmte vandaan moet komen en tegen welke prijs.Ja dan is het handig om straks iedereen te kunnen verplichten om mee te doen aan dit droomdenken van de gemeenten.Gasklevers wordt een geuzennaam. zij verminderen zelf hun warmte en elektragebruik en kopen over 10, 20 30 jaar het beetje gas dat ze dan nog nodig hebben bij biogasboeren en waterstof producenten in.

De gasklever wil niet meer afhankelijk van de overheid zijn.
Wim Vreeswijk / Belastingadviseur
Zelf ben ik ook helemaal niet blij met het peperduur gasvrij maken van veel woonwijken, o.a.. vanwege het feit dat het niet alleen volstrekt onnodig is vanwege de vele andere mogelijkheden om gas te betrekken van Duitsland, Noorwegen en zelfs onze eigen Waddenzee, maar ook de zeer nabij gelegen Noordzee. Kortom, plenty veel goedkopere vervangingsmogelijkheden. De waanideeën die nu in de politiek spelen zijn alleen maar methodes om de inwoners, niet alleen hiermee angst aan te jagen, maar ook eigenaren op enorme kosten te jagen wat allemaal weer doorberekend moet worden aan huurders. Uiteindelijk armoediseert men hiermee Nederland zijn inwoners en maakt ze nog afhankelijker dan ze nu al zijn.
Richard
Nou, de burgers hier zijn wel van de boze soort. Ongeacht wat moet het aardgas behouden blijven. Klimaatverandering doet er niet toe. En ja het effect daarop is beperkt. maar in welk land woont men onder zeeniveau? Dat is hier. Als wij niks doen doet de rest van de wereld het dus ook niet. En let wel, dat is over een paar honderd jaar het hele westen opgeven en verhuizen.

Vergeet de Groningers ook niet, gaswinning = bodemdaling. ook op zee, ook de wadden.

Oplossingen zijn niet eenvoudig maar noodzakelijk.
Kees
Ik begrijp nog steeds niet waarom wij van het gas af moeten. Wat is de business case die daar achter zit? Voorlopig zie ik het vooral als een vernietiging van prachtige infrastructuur en het niet meer gebruiken van een energiebron met een zeer hoog rendement. Kijken we verder dan Groningen dan is gas nog tientallen jaren ruimschoots beschikbaar.
Toine Goossens
@Richard,Lees even mee wat het kabinet zegt over aardgas. Energiecoöperaties die naast het inzetten van hybride warmtepompen aardgas blijven afnemen, maar het CO² gebruik daarvan compenseren zijn CO² neutraal.

Nieuwe en verbeterde technieken zullen beschikbaar komen om dat waar te maken.De visie van het kabinet:

‘De rol van aardgas zal de komende dertig jaar kleiner worden, en kan ook in een CO2-vrij energiesysteem in 2050 nog een rol spelen als de CO2 wordt afgevangen. Zowel in transport (LNG) als in gebouwen en in de industrie is er voorlopig nog zo veel gas nodig dat het kabinet het wegvallen van het Groningen-veld als bron wil compenseren met aardgas uit kleine velden in eigen land en op zee. De overheid overweegt extra investeringsaftrek voor exploitanten, zodat zij gas uit kleine velden kunnen blijven winnen.’
André
Stoppen inderdaad met die onzin, gas is superschoon in vergelijking met de alternatieven.Nu al is de lucht hier vet van de rook van die stinkende gesubsidieerde pelletkackels bij koud weer en de warmtepompen bevriezen zonder bijverwarming massaal als de temperatuur onder de 7 graden komt

K

ijk eens verder dan "de gaswinning in Groningen stopt", Duitsland schakelt massaal over op aardgas, dat is niet voor niets.

Maar goed, hier zit natuurlijk weer een industrie achter met een ijzersterke lobby, die handel ziet in "alternatieve energie", waardoor heel Nederland vol gelegd wordt met glanzende zonnepanelen, waar voorheen mooie groene weilanden of bossen waren, want waarom zou je moeite doen om die op de daken van bestaande bebouwing te leggen?

Bert
Wat negatief om mensen gasklever te noemen. Vakantiegangers noemen we toch ook geen vliegtuig, auto of bus klevers. Bah.
F. Hakstro / Beleidsmedewerker
Duurzaamheid is voor de politiek nog steeds alleen een middel om stemmen te trekken. Consumptiemaximalisatie is en blijft het uitgangspunt van de politiek. Een partij als D’66 doet zich groen voor, maar het zijn allemaal veelvliegers. Een partij voor bakfietspapa’s met een baardje die als vakantie naar Costa Rica vliegen voor de natuur. En iedereen trapt er weer in en stemt toch D’66. Even een groen labeltje en het is goed. Greenwashing.
F. Hakstro / Beleidsmedewerker
Tegenover de gasklevers staan de plucheklevers in Den Haag. Daar zal geen groot plan of visie uit voortkomen. Vooralsnog is “aardgasprijs” een woord dat landelijke politici alleen gebruiken als er stemmen mee te winnen zijn.
Wietske
Sinds Rutte aan het roer staat lopen we met alles achter de feiten aan: woningbouw, defensie, zorg, politie, energie. terwijl Duitsland volop inzet op aardgas en waterstof komen we hier niet verder dan warmtepompen en panelen die het milieu belasten.
Robin / influencer
My home is my castle! Ergo: ik maak zelf wel uit hoe ik mijn huis verwarm als ik van aardgas word afgesloten. Misschien met een propaan- of olietank in de tuin en bijpassende cv, maar ik denk eerder aan een houtgestookte cv- installatie uit Tsjechie of Polen. Super goedkoop, super rendement en heel makkelijk te verwisselen met gas cv ketel. En aan al die beleidsmakers en politici: dikke middelvinger!
K.M. Schaap / afdelingshoofd burger- en bestuurlijke zaken
@ Wietske, Je kunt dit Rutte wel verwijten, en ik heb ook niet op hem gestemd, maar dat hele labiele klimaatbeleid komt voornamelijk uit de koker van D66 en GroenLinks. Die kiezen op basis van ideologie en niet op basis van de rede.
F. Kersten
De burger heeft geen vertrouwen in de oplossingen die de overheid biedt en wil dus niet van het gas af. In het buitenland om ons heen (België, Duitsland) is men nog druk bezig huizen op gas aan te sluiten. Warmtepompen werken gewoon niet goed in bestaande bouw en geven veel overlast. Gemeenten zijn ook niet bereid breder te kijken: waarom halen we de elektriciteit niet uit Scandinavië waar deze op natuurlijke wijze via waterkracht opgewekt kan worden i.p.v. het landschap te vervuilen met windmolens en zonnepanelen. De kabels lijken er al te liggen.

Dit dan nog afgezien dat al onder Den Uyl geadviseerd werd om het gas niet te exporteren dan wel de opbrengst te gebruiken voor investeringen en niet voor uitkeringen en andere verspillingen.
Bertus / Observant
Ook hier is weer overduidelijk dat een overgrote meerderheid voor behoud van gas en kernenergie is. Wanneer gaan politici zich weer bezighouden met het volk te vertegenwoordigen i.p.v. met onzinnige, peperdure projecten die aan vriendjes worden toebedeeld?
Advertentie