Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Gemeenten bouwen in gebieden met geluidsoverlast

Gemeenten grijpen naar de ‘Interimwet stad- en milieubenadering’ om de woningbouw op deze gebieden toch mogelijk te maken.

11 oktober 2022
Nieuwbouw
Nieuwbouw in AmsterdamShutterstock

Gemeenten laten duizenden woningen ontwikkelen in gebieden waar geluidsnormen worden overschreden. Dat schrijft NRC. De woningbouwopgave behelst dat er 900 duizend nieuwe woningen bij moeten tot 2030 en die druk is zo groot dat gemeenten uitwijken naar gebieden waar de geluidsoverlast hoger is dan wettelijk toegestaan.

Strategisch adviseur HRM

Waterschap Drents Overijsselse Delta
Strategisch adviseur HRM

Gemeentesecretaris / directeur ABG-organisatie (via PublicSpirit)

PublicSpirit
Gemeentesecretaris / directeur ABG-organisatie (via PublicSpirit)

Naast het station

‘De grenzen worden opgezocht en opgerekt’, vertelt hoofd leefomgeving bij de GGD Amsterdam Fred Woudenberg aan NRC. Gezondheid legt het volgens Woudenberg, voormalig lid van de Gezondheidsraad, af tegen de druk om woningen te bouwen. ‘Geluid is een van de weinige milieuproblemen die de afgelopen jaren niet minder zijn geworden.’

Amersfoort is bijvoorbeeld van plan ruim zeshonderd woningen te bouwen naast een NS-station, Haarlemmermeer ontwikkelt zeshonderd woningen die geluidsoverlast zullen ondervinden van Schiphol en een drukke N-weg en in Vlaardingen komen meer dan zeshonderd woningen te staan vlakbij industrieterrein Pernis.

Gemeenten grijpen naar de ‘Interimwet stad- en milieubenadering’ om de woningbouw op deze gebieden toch mogelijk te maken. De wet maakt het mogelijk onbeperkt extra geluidsoverlast toe te staan. Sinds de invoering in 2006 werd de wet hooguit één of twee keer per jaar toegepast, maar in 2012 werd de wet zes keer gebruikt voor ruim 5.700 woningen. Dit jaar werd er al voor zes nieuwbouwprojecten gebruik van gemaakt, voor ruim 1.400 woningen.

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hans Bakker
Het aantal huishoudens in Nederland groeit al sinds 1900 het hardst van alle Europese landen, zelfs met 10% tussen 2008 en 2021. Schoon drinkwater, stikstof, het wordt er niet makkelijker op.
Het trekken van grenzen voor politici is toch heel moeilijk. Wanneer stopt dit?
Toine Goossens
Bakker, dat is zo simpel. Net als vroeger offeren burgers graag voorrechten op als zij daar zelf beter van worden. Dan wordt er niet gezeikt over risico's, nee er genoten van wat er wel is.
Advertentie