Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

450 miljoen voor leefbaarheid kwetsbare gebieden

Het kabinet en de oppositiepartijen GroenLinks en PvdA zijn het eens geworden over maatregelen om het woonbeleid te verbeteren. Er komt 450 miljoen euro beschikbaar voor de leefbaarheid in kwetsbare gebieden, de huur mag niet verder stijgen dan 1 procent bovenop de inflatie en meerpersoonshuishoudens kunnen gemakkelijker een sociale huurwoning krijgen.

06 november 2020
huur-huurwoning.jpg

Het kabinet en de oppositiepartijen GroenLinks en PvdA zijn het eens geworden over maatregelen om het woonbeleid te verbeteren. Er komt 450 miljoen euro beschikbaar voor leefbaarheid in kwetsbare gebieden, de huur mag niet verder stijgen dan 1 procent bovenop de inflatie en meerpersoonshuishoudens kunnen gemakkelijker een sociale huurwoning krijgen.

Afgedwongen akkoord
Volgens de oppositiepartijen deed het kabinet te weinig om de wooncrisis aan te pakken. De afgelopen maand hebben zij onderhandeld met minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) en Wopke Hoekstra (Financiën) over verbeteringen. GroenLinks en PvdA zijn blij met het 'afgedwongen akkoord', zegt PvdA-leider Lodewijk Asscher. GroenLinks-fractievoorzitter Jesse Klaver noemt wonen 'een eerste levensbehoefte van mensen'. 'Te lang is wonen aan de markt overgelaten. Er is behoefte aan een overheid die de wooncrisis aanpakt.'

Maximering huurstijging

De partijen drongen er vooral op aan woningen beter betaalbaar te houden, vooral nu door de coronacrisis veel mensen financieel erop achteruit gaan. Ze wijzen erop dat de huren door de jaarlijkse stijgingen voor velen te hoog worden. Een huis kopen zit er voor veel mensen met een middeninkomen bijna niet in, omdat door het grote woningtekort ook prijzen van koophuizen stijgen. De nu afgesproken maximering van de huurstijging geldt voor zowel de sociale als de vrije sector. Ollongren schrijft dat 'huurders hiermee worden beschermd tegen ongebreidelde huurverhogingen'.

Verhoging inkomensgrens meerpersoonshuishoudens

Daarnaast blijft voor alleenstaanden de inkomensgrens voor een sociale huurwoning gelijk (39.055 euro) Ollongren wilde die grens verlagen, zodat minder singles een sociale woning konden krijgen, maar ziet daar nu vanaf. Voor meerpersoonshuishouden wordt die grens wel verhoogd - naar 43.126 euro - zodat meer mensen voor een sociale huurwoning in aanmerking komen.


Woonfonds
Voor het extra geld wordt een fonds opgericht waarop gemeenten aanspraak kunnen maken. Zo kunnen ze inzetten op duurzaamheid, betere leefbaarheid en veiligheid in kwetsbare stadswijken en krimpgebieden. Het betreft onder meer gebieden in Amsterdam, Rotterdam, Groningen en Noord-Brabant. Het gaat bijvoorbeeld om vervanging van woningen door nieuwe woningen, om grote verbouwingen en het opknappen van de openbare ruimte, schrijft Ollongren aan de Tweede Kamer. De verhuurdersheffing, die de corporaties jaarlijks moeten betalen aan de overheid, blijft wel overeind.


Haast
Er zat haast achter de deal. Maandag debatteert de Tweede Kamer namelijk over de woonbegroting en het kabinet heeft steun van de oppositie nodig om het beleid door de Eerste en Tweede Kamer te krijgen. (ANP)

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie