ruimte en milieu / Partnerbijdrage

De starter – De Feiten

De starter – De Feiten. Het aantal gemeenten dat de Starterslening voert zit in de lift. Op dit moment bieden 236 gemeenten zo'n regeling aan

Starters.png

Voor starters op de woningmarkt is het niet makkelijk om aan een woning te komen. Het aanbod daalt, de prijzen stijgen en particuliere beleggers zijn een geduchte concurrent. Zijn er wel genoeg woningen? Lukt het om die woningen te financieren? SVn zet de cijfers en conclusies uit verschillende onderzoeken op een rij.

Krapte op de koopwoningmarkt – CBS

Woningen worden steeds duurder, maar er worden minder woningen verkocht. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) over de huizenmarkt in het eerste kwartaal van het jaar. Opvallend is dat ook voor het eerst in 4 jaar tijd minder huizen van eigenaar wisselden in alle 4 de grote steden. Prijsstijgingen bij een daling van de verkopen van bestaande woningen duidt op krapte op de koopwoningmarkt, concluderen de economen van het CBS. “Dit is het meest zichtbaar bij appartementen. De prijzen waren gemiddeld 12,5 procent hoger dan in het eerste kwartaal van 2017, maar de verkopen ruim 10 procent lager.”


Zorg dat er woningaanbod bij komt – NVM

De krapte op de woningmarkt raakt starters in de steden het hardst. Uit onze analyses van makelaarsvereniging NVM blijkt dat vooral het woningaanbod dat betaalbaar is voor starters, de afgelopen periode zeer snel is gedaald. “Uiteindelijk zien wij maar 1 echte oplossing voor het probleem van de starters: zorgen dat er snel meer woningaanbod bij komt`, schreef NVM vorig jaar in een position paper voor de Tweede Kamer voorafgaand aan een rondetafelgesprek over starters op de woningmarkt. “En dan vooral aanbod dat ook kwalitatief goed aansluit bij de lokale vraag, zodat het de komende jaren de concurrentie op de woningmarkt aankan. Deels door in de steden meer koopwoningen voor starters te bouwen, maar vooral door te bouwen voor de doorstroming, zodat er meer koopwoningen voor starters in de bestaande bouw vrijkomen.”


De Crisis- en Herstelwet - Minister Ollongren

De ministerraad stemde maart dit jaar in met het voorstel van minister Ollongren van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties om de Crisis- en Herstelwet (Chw) te wijzigen. Overheden krijgen meer mogelijkheden om onder de vlag van deze wet projecten te realiseren en procedures te verkorten. Dit moet onder andere de woningbouwproductie stimuleren. Realisatie van woningbouwprojecten wordt door de Chw versneld omdat de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State binnen een half jaar uitspraak doet in een beroepszaak. Dat is 2 keer sneller dan gemiddeld.

Hoge prijzen en hoge studieschulden – Vereniging Eigen Huis

Slechts enkele starters slagen erin de grote wens van een koopwoning te vervullen, blijkt uit onderzoek in opdracht van Vereniging Eigen Huis. Uit het onderzoek blijkt dat het voor starters steeds moeilijker wordt een huis te kopen, mede door de hoge huizenprijzen, door hogere studieschulden en doordat meer eigen geld nodig is door de verlaagde loan-to-value (verhouding tussen hypotheek en waarde huis). Ook voeren starters een ongelijke strijd met particuliere beleggers die kopen voor de verhuur.

Starters zijn ontevreden – ING

Potentiële starters zijn ontevreden met de woningmarkt. Van de jongeren die nu nog huren of bij hun ouders wonen, is slechts 15 procent tevreden met de woonsituatie. Dat blijkt uit de woonindex van ING. Volgens de potentiële starters is het de afgelopen 10 jaar nog niet zo ongunstig geweest om een woning te kopen als nu. Van de starters die huren zou drie kwart liever een huis kopen.


Meer gemeenten met de Starterslening - SVn

Het aantal gemeenten dat de Starterslening voert zit in de lift. Op dit moment bieden 236 gemeenten zo'n regeling aan. Begin 2017 waren dat er nog 216. Het aantal ligt nog wel lager dan in 2015. Destijds was de Starterslening beschikbaar in meer dan 300 gemeenten. Die terugloop komt vooral doordat het potje dat Den Haag hiervoor beschikbaar stelde – de Rijksbijdrage - op was. Daardoor is een aantal gemeenten destijds gestopt met de Starterslening.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.