Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Gemeente neemt regie glasvezel

Gemeenten willen graag dat alle burgers op breedbandinternet worden aangesloten, maar ze hebben er nauwelijks controle over. De aanleg wordt aan de markt overgelaten. Private partijen en internetreus KPN hebben hun eigen agenda. Sommige gemeenten zijn het wachten nu zat.

10 mei 2019

Gemeenten willen graag dat alle burgers op breedbandinternet worden aangesloten, maar ze hebben  er nauwelijks controle over. De aanleg wordt aan de markt overgelaten. Private partijen en internetreus KPN hebben hun eigen agenda. Sommige gemeenten zijn het wachten nu zat.

Deurne

Maandenlang voerde netwerkbouwer E-Fiber campagne om de burgers van het Brabantse Deurne warm te maken voor glasvezel. Ze hadden succes: in januari liet het bedrijf weten dat er genoeg geïnteresseerden waren in Fiber to the Home (FttH), zodat er met de aanleg kon worden begonnen. Maar nog geen maand later kondigde telecomgigant KPN aan óók te beginnen met de aanleg van glasvezel. E-Fiber en de consumenten die al een contract bij het bedrijf hadden afgesloten waren not amused. Om in Deurne aan de slag te kunnen, heeft E-Fiber ook beloofd om glasvezel in het buitengebied en de industrieterrein van de gemeente aan te leggen; KPN wil alleen de dorpskern bedienen.

Gouda
Ook in Gouda bleken de regels van de open markt weerbarstig. De lokale kabelstichting Rekam is daar al zo’n tien jaar bezig om de eigen coax-verbindingen te vervangen door glasvezel. Maar dat gaat langzaam. Een kabelstichting heeft geen miljoenen op de bank voor een grootschalige aanpak. En ook daar kwam dit jaar een kaper op de kust: energie- en internetprovider Delta wil in delen van de stad ook glasvezel aanleggen. Uiteindelijk zocht Rekam bescherming bij een grotere speler: het gaat nu samenwerken met KPN om de rest van Gouda sneller te voorzien van glasvezel.

Onderzoek
Dat fiberboeren elkaar in de wielen rijden valt niet goed bij de marktpartijen zelf. Naar aanleiding van de situatie in Deurne stapten enkele partijen onlangs naar de Autoriteit Consument en Markt (ACM). Die kondigde vervolgens aan met een onderzoek te beginnen naar de glasvezelmarkt. De branche zelf ziet liever een betere samenwerking. Volgens directeur Andrew van der Haar van Fiber Carrier Association, de branchevereniging van de netwerkbeheerders, schiet niemand iets op met dubbele netwerken en concurrentie op de aanleg ervan. ‘Het leidt tot kapitaalvernietiging, want geen van de aanwezige netwerken zal efficiënt worden benut door het overaanbod dat wordt gecreëerd,’ zei hij in april in AGconnect. ‘Waar ik mij dan ook zorgen over maak, is dat de verglazing van gebieden waar snelle verbindingen ontbreken nu een gevoelige tik krijgt. Want de partijen die hun nek uit durven te steken en investeren in deze gebieden zullen wel twee keer nadenken voordat zij dergelijke kapitaalintensieve projecten aan gaan.’

Appingedam

Opvallend is dat zowel in Deurne als Gouda de gemeente zich liever niet teveel mengt in deze discussie. Want al zullen er weinig gemeenten zijn die het een goede zaak vinden als netwerken nodeloos dubbel worden uitgevoerd, toch staan ze over het algemeen niet te trappelen om een actieve rol te spelen in de aanleg van glasvezelnetten. Die aarzeling heeft een reden, en die reden heet Appingedam. De gemeente Appingedam werd in 2006 door de Europese Commissie op de vingers getikt over het Damsternet-project, dat gemeentelijke glasvezeldiensten moest aanbieden over een eigen netwerk. Het project werd afgeblazen, en het maakten overheden angstig om aangeklaagd te worden door marktpartijen als ze zich teveel in glasvezel investeren. De jaren daarop stokte de aanleg van glasvezel. Grote investeerders als KPN concentreerden zich meer op technieken voor het versnellen van internet over de oude koperlijnen (adsl/vdsl), en snelheden van internet over de kabel en koperlijnen was voor veel consumenten snel genoeg. Tenminste, als men niet in het buitengebied woonde.

 Lees het volledige artikel in Binnenlands Bestuur nr. 9 van deze week (inlog)

Reacties: 7

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Vadamsky / Zorgbehoevende
Zelf woon ik in Amsterdam, verwachtte dat er in een grootstedelijk gebied wel overal een glasvezel aansluiting was of i.i.g. zonder al te veel moeite aangelegd zou kunnen worden. Vooral omdat er op korte afstand mediabedrijven zitten waarvan ik mij niet kan voorstellen dat ze niet over een glasvezel aansluiting kunnen beschiken.

Helaas loop ik overal tegen een dichte deur. Heeft u enig advies hoe ik verder kan komen in mijn zoektocht naar een glasvezel aansluiting?

B.v.d.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Jan Klaassen
Hetzelfde verhaal voor de gemeenten in de regio Rivierenland. Op enig moment is in de grote dorpskernen, muv stedelijk als Zaltbommel, culemborg, Geldermalsen Reggefiber (KPN) begonnen met aanleggen van glasvezel. Telefoonnet kon met ADSL geen fatsoenlijke snelheid verkregen worden. Buitengebieden bleven verstoken. Hoewel veel interesse hadden de netwerkbedrijven geen zin. Onlangs kregen de Rivierenlandgemeenten van de EU toestemming om ZELF dit aan te besteden. En ja hoor er was een bedrijf geinteresseerd. Prompt hadden de groten ineens ook interesse en woedt er een marketingoorlog naar de bewoners. Dit ondermijnt de aanbieding in de aanbesteding, waardoor mogelijk niet meer haalbaar. Stel dat deze partij zich terugtrekt blijven duurdere opties voor de klanten over. Met dank aan de grote commerciële partijen.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Peter / Projectmanager
Wie het interesseert moet zich vooral eens verdiepen in de drie decennia 'op glas zetten' van Nederland. En dan vooral de discutabele rol van politiek en gemeenten.De politiek liet het bij ronkende woorden.

De gemeenten wilden vooral voor een dubbeltje op de eerste rang zitten en dachten binnen te kunnen lopen op de graafrechten.

Intussen grepen de toeleveranciers de macht.Ook vandaag nog gooien gemeenten het op rommelige akkoortjes met leveranciers.

De gemeenten worden doorgaans niet gehinderd door kennis van techniek, relevante regelgeving en publieke regievoering. De bedrijven beperken zich doorgaans handig tot een uitvoerdersrol.Een en ander houdt in dat er bij de uitrol van glas nogal wat oer de rand van de tafel valt zonder dat een der partijen zich verantwoordelijk voelt.

Waarbij misinformatie en desinformatie richting burger schering en inslag is.De burger is bij dit alles geen betrokken partij en heeft dus het nakijken.

Waarbij dezelfde burger zich overigens even kan afvragen of hij daarbij veel mist.Want de aan te leggen glasvezel komt de woning binnen op het zgn. 'aansluitpunt'. Dat is exact hetzelfde punt waar ook de ouderwetse telefoonkabel het huis binnen komt.

In het merendeel van de bestaande woningen is dat aansluitpunt niet de meest praktische lokatie voor het binnenshuis aansluiten van apparatuur zoals TV of computer. Hetgeen inhoudt dat men gedwongen is zélf glasvezelkabels door het huis aan te (laten) brengen.

Binnenshuis gebruik van Wifi doet vervolgens het snelheidsvoordeel van glasvezel volledig teniet.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
doeterniettoe / -
@P.J. Westerhof LL.M MIM:

Bedoelt u dat je in huis nog meer glasvezelkabels moet aanleggen? Want dat is niet zo. Net als met telefoon en coax gaat een glasvezel "tot de meterkast". Vanaf daar is het aan de consument om het verder te organiseren, er loopt geen glasvezel naar de televisie.Verder klopt het wel, zowel de politiek als het bedrijfsleven laten het afweten en belemmeren elkaar.

Daar komt ook nog de ACM bij, die hoge boetes kan uitdelen aan bedrijven die wel een investering willen doen (zo zou KPN voor kostprijs een nieuw aangelegd glasvezelnetwerk moeten openstellen voor concurrenten, waardoor KPN de aanlegkosten er nooit uit zou halen, dus gaan ze überhaupt geen glasvezels neerleggen)Het zou goed zijn als de politiek hun beloftes omzetten in beleid dat de overheid kan uitvoeren, en bedrijven zowel hun monopolie wordt afgenomen als de straf om te investeren.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Gerard
ik heb stille glasvezel hoop op verbetering van mijn voor meerdere kanalen hopeloze ziggo tv signaal
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Arno / ICT consultant
Wat in Deurne gebeurt, is echt bezopen! Eén partij heeft zijn nek heeft uitgestoken en alles in de steigers gezet. Ook kleine kernen en buitengebieden gaan glasvezel krijgen terwijl dat commercieel niet heel interessant is. Vervolgens krijgt partij nu concurrentie van een partij die alleen investeert in de commercieel aantrekkelijke grote dorpskernen en geheel aan het maatschappelijk belang van glasvezel voorbij gaat (over MVO gesproken.....).Toch kunnen gemeentes wel degelijk sturing geven. Land van Cuijk heeft het maatschappelijk belang van glasvezel onderkent en is een goed voorbeeld waar gestuurd is op een glasvezelnetwerk voor alle dorpskernen en buitengebied: http://www.glasvezelsintanthonis.nl/09-12-144%20 …

Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Hendrik Rood
@Frans van der Vorst De situatie varieert per wijk.

In Amsterdam is er o.a. op IJburg en in Zeeburg, Indische buurt, Sloten en Slotervaart glasvezel aangelegd. In andere wijken nog niet of alleen bij nieuwbouwcomplexen.

Rond 20% van de woningen in Amsterdam is nu voorzien. Zie bijv. https://www.breedbandatlas.nl/
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Advertentie