Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Ommen schrapt 28 bestemmingsplannen

Voortaan zijn er in de gemeente Ommen alleen nog maar de thematische bestemmingsplannen: Wonen, Werken, Centrum, Kleine kernen en Buitengebied.

08 november 2012

In Ommen hebben burgers voortaan nog maar met vijf bestemmingsplannen te maken. Alle 33 oude plannen zijn ondergebracht in thematische bestemmingsplannen: Wonen, Werken, Centrum, Kleine kernen en Buitengebied.

Experimenteren met Omgevingswet

Ommen is een van de acht koplopers die experimenteert met de nieuwe Omgevingswet. Als eerste gemeente heeft Ommen de structuurvisie vervangen voor een omgevingsvisie zoals die in de Omgevingswet is bedacht. Daarin heeft de gemeente een brede visie op de ruimtelijke ordening neergelegd, legt wethouder Ilona Lagas uit in een artikel over de Omgevingswet in Binnenlands Bestuur van deze week.

Invulling van de leefomgeving

In de omgevingsvisie vertaalt Ommen notities uit allerlei sectoren naar de invulling van de leefomgeving. ‘Dus ook wat we willen op sociaal terrein, onze wmo-nota en onze ideeën over wonen in kleine kernen. Je kijkt met een veel bredere blik naar de inrichting van het ruimtelijk domein.’

Bestemmingsplannen geactualiseerd

Zodra de Omgevingswet is ingevoerd, behoren bestemmingsplannen helemaal tot het verleden. Maar omdat die wet er nog niet is en een deel van de huidige bestemmingsplannen moest worden geactualiseerd, koos Ommen voor een grondige knip- en plakoperatie van de dossiers. Daarbij zijn de bestemmingen één op één overgenomen, zegt gemeentewoordvoerder Jeroen Engelsman, maar ze zijn voor tachtig procent niet langer tot op postzegelniveau ingevuld.

Geen kostbare procedures

De thematische bestemmingsplannen hebben hetzelfde uitgangspunt als de omgevingsvisie van Ommen: ze zijn flexibel. Wethouder Lagas: ‘We geven randvoorwaarden en kaders waar aan getoetst wordt. Een voorbeeld. Als iemand een gebouw op zijn perceel wil hebben, dan stond nu vrijwel tot de laatste steen vast waar die moest liggen. Gevolg was dat het gebouw prima voldeed aan de eisen, maar totaal niet paste in het landschap. Wilde je hier een klein beetje van afwijken, dan moest je een lange en kostbare procedure volgen. Omdat de meeste afwijking marginaal zijn en passen binnen de nieuwe kaders, hoeven veel mensen die niet meer te doorlopen.’ Dit geldt bijvoorbeeld voor het uitbreiden van woningen ten behoeve van zorg of het veranderen van de functie van bestaande gebouwen.

Lees vrijdag het artikel in Binnenlands Bestuur over gemeenten en provincies die experimenteren met de Omgevingswet. ‘Nooit meer burgers pesten.’

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie