Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Gemeente moet woonwagenbewoners genoeg plek bieden

Met het nieuwe beleid volgt zij adviezen op van het College van de Rechten van de Mens en de Nationale Ombudsman. Die wezen erop dat gemeenten verplicht zijn de cultuur van woonwagenbewoners te beschermen en faciliteren, en dat het wonen in een woonwagen daar een essentieel onderdeel van is.

12 juli 2018
Gemeenten moeten zorgen voor voldoende plekken voor woonwagenbewoners. Nu voeren zij vaak nog een beleid dat gericht is op een vermindering van het aantal standplaatsen maar dat mag straks niet meer, meldt minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) aan de Tweede Kamer.

Discriminatie tegengaan

Met het nieuwe beleid volgt zij adviezen op van het College van de Rechten van de Mens en de Nationale Ombudsman. Die wezen erop dat gemeenten verplicht zijn de cultuur van woonwagenbewoners te beschermen en faciliteren, en dat het wonen in een woonwagen daar een essentieel onderdeel van is. Bij de vaststelling van het nieuwe beleid, dat discriminatie moet tegengaan, is samengewerkt met gemeenten, provincies, woningcorporaties en vertegenwoordigers van Roma, Sinti en woonwagenbewoners. Ollongren laat bijhouden hoe het aantal standplaatsen zich ontwikkelt. (ANP)

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Wim Vreeswijk / Belastingadviseur
Het was natuurlijk ronduit belachelijk om 36.000 woonwagenbewoners uit te sluiten van hun woonrecht. Zolang zij zich niet bezig houden met strafbare zaken is een dergelijke maatregel juridisch natuurlijk volstrekt laakbaar.
K.M. Schaap / afdelingshoofd burger- en bestuurlijke zaken
Het lijkt me prima, als de woonwagenbewoners ook bereid zijn de kosten die met dergelijke standplaatsen gemoeid zijn te betalen en die kosten niet worden afgewenteld op de samenleving.
Ivo
In hoeverre praten we nog over een woonwagen als het tot een tweelaagse villa is opgewerkt?
Advertentie