Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Gemeenten mogen Teslarijders straks parkeerkorting geven

'Gemeenten krijgen hiermee een extra instrument in hun gereedschapskoffer om te werken aan schone lucht en minder verkeersherrie.'

ANP
16 juni 2022
Tesla
Shutterstock

Gemeenten mogen vanaf volgend jaar lagere parkeertarieven in rekening brengen voor Tesla's en andere auto's die rijden op elektriciteit of waterstof. Op die manier kunnen zij het gebruik van deze schonere voertuigen stimuleren, meldt staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur).

Verschillende tarieven

Gemeenten hebben volgens de Gemeentewet het recht te bepalen op welke plekken betaald moet worden voor parkeren, en hoeveel. Maar het is nog niet toegestaan om verschillende tarieven te hanteren voor verschillende soorten voertuigen. Daar wil het kabinet verandering in brengen.

'Gemeenten krijgen hiermee een extra instrument in hun gereedschapskoffer om te werken aan schone lucht en minder verkeersherrie in hun stad of dorp', zegt Heijnen. 'Dat vind ik belangrijk.' Het is aan gemeenten zelf om te beslissen of zij van deze mogelijkheid gebruikmaken.

Uitstootvrij

Korting mag alleen gegeven worden voor auto's die tijdens het rijden helemaal geen uitlaatgassen uitstoten. Hybride auto's, die zijn uitgerust met een elektrische én een verbrandingsmotor, komen er dus niet voor in aanmerking.

Van de negen miljoen auto's in Nederland rijden er naar schatting zo'n 300.000 helemaal uitstootvrij. Dat aantal zal in 2030 naar verwachting zijn toegenomen tot zo'n twee miljoen. (ANP)

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hielco Wiersma
De transitie naar elektrisch rijden is belangrijk. Vanwege de discriminerende effecten is het echter onjuist om deze transitie te stimuleren via oneigenlijke methoden (gebruik openbare weg, reductie op wegenbelasting e.d.). Niet iedereen is immers financieel in staat om de omschakeling naar elektrisch rijden zomaar even te bekostigen. Een substantieel deel van de burgers behoort daartoe wel eerst in staat te zijn.
De wetgever behoort bij deze materie te handelen volgens de algemene beginselen van behoorlijk bestuur (AWB). Financieel discrimineren past niet in dat straatje, maar dit Kabinet denkt daar kennelijk anders over.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Advertentie