Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Buren maakt wijzigen bestemmingsplan 30% goedkoper

Met invoering van het veegplan in het buitengebied worden jaarlijks alle initiatieven in één keer behandeld voor herziening, legt wethouder Gert-Jan van Ingen uit.

06 februari 2013

De gemeente Buren is erin geslaagd om de procedure voor het wijzigen van een bestemmingsplan voor burgers 30 procent goedkoper te maken. Vier jaar geleden introduceerde Buren het ‘veegplan’ voor het buitengebied. Sinds dit jaar bestaat dat ook voor het bestemmingsplan van de veertien kernen.

Goedkoop en efficiënt

Het veegplan van Buren wordt door het ministerie van Infrastructuur en Milieu geroemd als voorbeeld van hoe ruimtelijke ordening ‘Eenvoudig Beter’ kan. De gemeente ontwikkelde de aanpak als manier om kosten te besparen en efficiënter te werken, legt wethouder Gert-Jan van Ingen (ruimtelijke ordening) uit. ‘Wij wilden dat de ideeën van burgers beter passen in het bestemmingsplan, zodat we minder wijzigingen hoeven door te voeren. Want het wijzigen van bestemmingsplannen kost erg veel geld.’

Elk jaar een veegplan met initiatieven

Buren roept burgers en ondernemers op om initiatieven te melden. Als ze positief worden beoordeeld, gaan ze mee in het jaarlijkse ‘veegplan’ voor herziening van een van de twee bestemmingsplannen; het buitengebied of de kernen.

In één procedure herzien

‘Het bestemmingsplan kan dan met alle wijzigingen in één procedure worden herzien. Dat scheelt aanzienlijk in de tijd en de kosten die ermee gemoeid zijn. Ook is er maar één procedure voor bezwaar en beroep.’ Gemiddeld zitten er in een veegplan veertig aanvragen, is de ervaring na vier jaar met het buitengebied. Nu ook de kernen sinds kort onder één bestemmingsplan vallen, kunnen ook initiatieven binnen de dorpen in een veegplan worden opgenomen.

50.000 euro per jaar

Volgens Van Ingen scheelt de nieuwe aanpak de gemeente 50.000 euro per jaar. Dat voordeel wordt volledig doorberekend aan de aanvragers, die daardoor 30 procent minder kwijt zijn aan de bestemmingsplanprocedure. ‘Dat tikt best aan, want soms moesten we voor een wijziging 15.000 euro in rekening brengen, dat is nu dus 10.000. En een klein plan dat vroeger 3000 euro kostte, kan nu voor 2000 euro worden afgerekend.’

Vooruit denken

Kost deze werkwijze de aanvragers niet veel meer tijd, als ze een jaar moeten wachten tot het veegplan wordt behandeld? Volgens Van Ingen niet. ‘We zijn proactief bezig en prikkelen mensen voortdurend om vooruit te denken en hun plannen in te dienen. Het bevalt alle partijen juist heel goed.’ 

Reacties: 6

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

AS
Het moederplan is echter wel enigszins gedateerd, met nog dB(A) 's, een wijzigingsbevoegdheid die niet onderbouwd is e.d. Maar het idee van veegplan is wel bruikbaar!
Niek / jurist
Volgens mij was dat ooit ook de bedoelilng van het bestemmingsplan. Een organisch plan dat zichzelf regelmatig ververst. In de gemeentelijke praktijk deed zich echter het bekende verschijnsel voor namelijk Hiep hiep hoera, nieuw plan en daarna kakte de hele boel geweldig in.

Dus toen de ontwikkeling van artikel 19 die door de bestuursrechtspraak wonderlijk genoeg geaccepteerd werd voor ingrijpende planologische ingrepen. Toen de horizonbepaling van maximaal 10 jaar. Goed initatief van gemeente Buren. De slinger is bijna weer terug waar zij was.
W. van Eijs / teammanager Beleid verkeer, ruimte en milieu
Een mooie actie van de gemeente Buren, maar zeker geen uitvinding. Ruim 25 jaar geleden paste de toenmalige gemeente Nieuwkoop (prov. ZH) dit principe al toe. Twee keer per jaar werd een verzamelherziening van de bestemmingsplannen gemaakt.
M. Volbeda / adviseur ruimtelijke ontwikkeling
Een veegplan is een goed idee. Ook de gemeente Gemert-Bakel hanteert dit systeem. Mijn oog valt vooral op het laatste kopje 'vooruit denken'. Gesuggereerd wordt dat een initiatiefnemer wel een jaar moet wachten. Nou daar teken ik voor! Onze ervaring is dat er goed één jaar nodig is om alle seinen op groen te krijgen en dan moet je nog beginnen aan de procedure. Wil je echt tijdswinst voor je burgers bereiken kijk dan als gemeente heel goed naar het traject voorafgaand aan de officiële procedure.
heidy / commissielid
Nu roep ik wel alle burgers op in onze gemeente om goed te kijken naar veranderingen in het bestemmingsplan, bijv. bestemmingen die zijn vergeten of verdwenen, nieuwe die beperkend zouden kunnen werken, bouwvlakken die onlogisch zijn, bestemmingen die klein zijn en nu meegeregeld kunnen worden. Dus controleer uw eigendom en toets wat er voor u veranderd is t.o.v. het oude plan. Het zou anders kunnen gebeuren dat er iets op komt wat u niet wilt, iets verdwijnt wat u altijd mocht enz.



Succes vanavond is het inloopspreekuur vanaf 7 uur in het gemeentehuis van Buren te Maurik
Pasmaat advies / adviseur ruimtelijke plannen
Pasmaat advies maakt al jaren een bestemmingsplan voor 2000 euro als het een simpel en klein plan is. Een groter plan kost nog geen 3000 euro en pas bij echt grotere plannen worden meer kosten gerekend. Deze prijzen zijn wel ex btw maar hiervoor wordt dan ook een compleet gedigitaliseerd bestemmingsplan aangeleverd. Maar om 10.000 euro goedkoop te vinden, dat begrijp ik echt niet. Daar komen wij niet heel snel op bij een bestemmingsplan!
Advertentie