Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Staatsbosbeheer dreigt met sluiting recreatiegebieden

Als de provincie Zuid-Holland de financiële bijdrage niet verhoogt, moet Staatsbosbeheer mogelijk recreatiegebieden aldaar sluiten.

ANP
13 mei 2024
shutterstock-bos.jpg
Shutterstock

Staatsbosbeheer moet recreatiegebieden in de Randstad mogelijk sluiten als de provincie Zuid-Holland de financiële bijdrage niet verhoogt. Dat schrijft Staatsbosbeheer in een brief aan het college van Gedeputeerde Staten. Het gaat om ongeveer 1400 hectare aan recreatiegebieden rond steden in Zuid-Holland.

Strategisch Adviseur Public Affairs & Lobby

Gemeente Barneveld
Strategisch Adviseur Public Affairs & Lobby

Regisseur Woningbouwopgave

JS Consultancy
Regisseur Woningbouwopgave

De rek is eruit

Staatsbosbeheer had afgelopen jaar bijna 3 miljoen euro subsidie voor het beheer gevraagd, maar kreeg van de provincie 40 procent daarvan. Voor dit jaar en volgend jaar is de bijdrage teruggeschroefd naar zo'n 27 procent. 'Hiermee kunnen wij het beheer, onderhoud en toezicht in deze gebieden onvoldoende uitvoeren', staat in de brief van Staatsbosbeheer. Volgens een woordvoerder lukte het jarenlang 'met kunst- en vliegwerk' om met beperkte financiële middelen het beheer op peil te houden, maar 'de rek is er inmiddels uit'.

Gebieden verkopen

In de brief schetst Staatsbosbeheer diverse scenario's voor de langere termijn. Zo kan het zijn dat gebieden verkocht worden. Het is ook een mogelijkheid dat bepaalde gebieden voor het publiek gesloten worden en dan niet meer toegankelijk zijn. Voor 2024 en 2025 vraagt de organisatie een overbruggingsbijdrage van 1 miljoen euro om 'de meest nadelige effecten op korte termijn te kunnen voorkomen'. Structureel is jaarlijks ruim 6 miljoen euro nodig. Het financieringsprobleem speelt volgens Staatsbosbeheer ook in Noord-Holland en in mindere mate in Utrecht.

Tussen wal en schip

De recreatiegebieden zijn vanaf de jaren tachtig aangelegd, met name in de Randstad. 'Toen het rijk het natuurbeleid ging decentraliseren en bij provincies en gemeenten neerlegde, zijn deze gebieden tussen wal en schip beland', aldus Staatsbosbeheer. 'We hebben het beheer zo goed en zo kwaad als het ging proberen te doen, eigenlijk zonder daar voldoende geld voor te krijgen. Dat zie je nu steeds meer terug. Paden worden slecht, voorzieningen verdwijnen, toezicht neemt af. Zonder goede financiering kunnen we niet garanderen dat de gebieden toegankelijk blijven. Ook de veiligheid komt dan in de knel.' 

Het Zuid-Hollandse provinciebestuur praat volgende week over de brief van Staatsbosbeheer.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Nico Bos
In de volksmond heet dit chantage. Eerst maar eens een motivatie en kosten-baten analyse opstellen of die bedragen correct zijn om het (uitbestede) onderhoud op pijl te houden of dat het aan buitensporige salariskosten van managers opgaat.
Advertentie