Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Gelderland boos over stikstofaankoop Lelystad Airport

Gelderse politici zijn ontstemd dat het nu al de tweede keer is dat Gelderse boerenbedrijven worden opgekocht voor een andere provincie.

ANP
25 januari 2023
intensieve veehouderij
Shutterstock

Een meerderheid van provinciale politici in Gelderland is boos over het feit dat de Schiphol Group stikstofrechten van Gelderse boerderijen heeft opgekocht om een natuurvergunning voor Lelystad Airport te kunnen aanvragen. Zes partijen maken zich grote zorgen over deze opkoop en willen van Gedeputeerde Staten weten of die gaan meewerken aan de plannen van de Schiphol Group.

Opkopen voor andere provincie

CDA, PvdA, VVD, GroenLinks, ChristenUnie en SGP zijn ontstemd dat het nu al de tweede keer is dat Gelderse boerenbedrijven worden opgekocht om stikstofruimte te regelen voor een project in een andere provincie. Eerder gebeurde dat voor de verbreding van de snelweg A27 door Amelisweerd in Utrecht. 'En nu voor een luchthaven waar binnen onze provincie weinig mensen nog op zitten te wachten', aldus de politici. Veel gemeenten, hun inwoners en de provincies Overijssel en Gelderland zijn erg tegen de opening van Lelystad Airport als vakantievliegveld.

Gedeputeerde Staten

Gedeputeerde Staten moeten de vergunningen van de betrokken bedrijven intrekken om de stikstofruimte vrij te maken. Bij de aankoop van ruimte voor de A27 hebben de Gelderse politici bepaald dat ze daar zwaar op tegen zijn. Nu willen de partijen weten of GS van plan zijn om dat wel voor de stikstofruimte voor Lelystad Airport te doen.

Hoeveel boerderijen aangekocht

De fracties willen ook weten hoeveel boerderijen er eigenlijk zijn aangekocht door de Schiphol Group en of GS op de hoogte waren van de plannen. Bovendien willen ze weten of er in Gelderland nog meer boerderijen worden gekocht voor andere projecten en hoeveel dan. Gelderland is de grootste provincie van Nederland en heeft onder meer door de Veluwe heel veel natuurgebied binnen de grenzen. Daardoor zijn er ook veel veehouders die hun bedrijf moeten aanpassen of die mogelijk gaan stoppen.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hans Bakker
De wetgever kan dit makkelijk blokkeren. Het kabinet kan dat als aandeelhouder van de Schiphol Group. Waarom doen ze dat dan niet? Het lijkt een ritueel dansje om hiertegen te zijn.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Advertentie