Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Gelderland laat kantoor slopen en hergebruiken

In het kantoorgebouw van negen etages werkten provinciale ambtenaren. Maar de provincie Gelderland heeft een nieuw onderkomen gekregen, waardoor de kolos uit de jaren tachtig van de vorige eeuw leeg kwam te staan.

16 december 2021
beton-scheur.jpg

Gelderland laat een voormalig kantoorgebouw van de provincie in Arnhem slopen en helemaal opnieuw gebruiken. Gevelplaten, kozijnen, brandtrappen en 7400 vierkante meter vloeroppervlak worden in hun geheel hergebruikt. Het project is zowel voor de provincie als voor het sloopbedrijf ‘pionieren’ en een ‘uitdaging’, want hergebruik van beton is nog niet eerder op deze manier gedaan volgens de provincie.

Hergebruik beton
In het kantoorgebouw van negen etages werkten provinciale ambtenaren. Maar de provincie Gelderland heeft een nieuw onderkomen gekregen, waardoor de kolos uit de jaren tachtig van de vorige eeuw leeg kwam te staan. Volgens de provincie zorgt betonproductie voor veel CO2-uitstoot. Hergebruik van beton is daarom duurzamer en bovendien zuinig in het gebruik van grondstoffen. Tot nu toe werd gebruikt beton vermalen en zo opnieuw gebruikt.

Parkje
Het sloopbedrijf zaagt vloer- en gevelplaten los en gebruikt die delen opnieuw in een sporthal en in een nog te bouwen kenniscentrum voor circulaire bouw. Dat geldt ook voor losse onderdelen zoals trappen, die eenvoudiger te verwijderen zijn. Het karwei vangt begin 2022 aan. Op de plek van het kantoorpand is een parkje voorzien. (ANP)

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie