Advertentie
ruimte en milieu / Ingezonden

Niet slopen maar verkopen

Verplicht corporaties om de woningen te koop aan te bieden voordat ze de sloopkogel de wijk insturen.

27 december 2022

Na een miljard in de woningmarkt te hebben geïnvesteerd, trekt het kabinet nu weer 112 miljoen euro uit voor de bouw van 25.000 woningen. In februari komt er nog eens 250 miljoen euro bij. De kapitaalinjectie moet de bouw van goedkope huizen stimuleren.

Intussen worden bij ons in Krimpen aan de Lek zestig huizen vernietigd die perfect zouden zijn voor starters, singles en woningzoekenden met minder inkomen. Het gaat om een straat van zestig rijtjeshuizen en portiekwoningen uit de jaren 50, een icoon van de wederopbouw. De woningen zijn relatief goed in vergelijking met het aanbod op de woningmarkt in die prijsklasse.

Het is toch vreemd dat de overheid enerzijds belastinggeld tegen het woningtekort aangooit en anderzijds deze goede woningen tegen de grond gaan? Bewoners vragen de woningbouwcorporatie en de wethouder dan ook om de straat te laten staan. Toch slopen is kapitaalvernietiging. En dat in een tijd van meerdere crises die nieuwbouw bemoeilijken.

Ga maar na: als de woningen tussen de 160.000 en 200.000 euro verkocht worden, dan haalt de woningbouwcorporatie 11 miljoen euro aan kapitaal op. Dat is 10 procent van wat minister Hugo de Jonge nu in de woningmarkt investeert

Slopen is kapitaalvernietiging.

Als de provincie dan nog eens toestaat om buiten onze dorpskern een of twee nieuwe straten te bouwen, dan komen we ergens. Op die wijze heb je 1) in één klap zestig goedkope starterswoningen, 2) extra kapitaal voor energieneutrale nieuwe sociale huurwoningen, en 3) effectieve uitbreiding van de woningvoorraad in plaats van een aanhoudend tekort.

Waarom doen we dit niet gewoon? Verplicht corporaties om de woningen te koop aan te bieden voordat ze de sloopkogel de wijk insturen. Laat het aan de mensen en de markt over wat die woningen waard zijn. Dat is slim omgaan met kapitaal. Dan hoeft de belastingbetaler niet bij te springen. De provincie moet daarnaast per direct dorpen de ruimte geven om met een of twee straten uit te breiden. Het Economisch Instituut voor de Bouw concludeerde onlangs dat dit de meest efficiënte weg uit de woningcrisis is.

Armanda Govers is kandidaat-Statenlid voor de VVD in Zuid-Holland

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Ronan Drost
'De woningen zijn relatief goed' joepie dus iets beter dan een bouwval-plaggenhutje! Liever slopen en iets beters terugplaatsen wat zuiniger omgaat met kostbare energie, dan die oude tocht en gatenkaas woningen waar je de woningwaarde aan bouwkosten tegenaan mag gooien om het naar de huidige standaarden te brengen.
T. Simpelmans
Iemand die er wel verstand van had - prof. dr. ing. Hugo Priemus - pleitte er ooit voor om uitponden te verbieden zonder hoogwaardige renovatie. Maar deze nitwit (vvd, vanzelfsprekend) heeft een veel beter idee! Waarom niet in tijden van gierende woningnood onder (onze eigen) jongeren uitgewoonde, slooprijpe troep verpatsen?! Dan kan de corporatie met die centen nieuwe huizen bouwen voor de Arabieren die de vvd met hordes tegelijk binnenhaalt. Winning!!
Advertentie