Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Uitspraak rechter betekent miljoenenstrop Flevoland

De bestuursrechter in Zwolle bepaalde dat de provincie geen recht heeft op het geld dat het Rijk zou hebben beloofd.

22 maart 2012

De afgeblazen plannen voor de aanleg van natuurgebied Oostvaarderswold dreigen steeds meer een financiële strop te worden voor Flevoland. De bestuursrechter in Zwolle bepaalde donderdag dat de provincie geen recht heeft op de 241 miljoen euro die door het Rijk beloofd zou zijn.

Bleker
Volgens Flevoland zou het 241 miljoen euro krijgen om Oostvaarderswold aan te leggen. Het Rijk bestrijdt dit en wil bovendien niet verder met het natuurgebied. Staatssecretaris Henk Bleker (Economische Zaken, Landbouw en Innovatie) hoeft hooguit 81 miljoen euro bij te dragen, maar Flevoland stak al bijna 140 miljoen euro in de voorbereidingen voor het gebied.

Nergens op papier 

Omdat door het geschil niet duidelijk was of de financiering rond het Oostvaarderswold wel zou rondkomen, verwees de Raad van State de plannen voor het natuurgebied tussen de Oostvaardersplassen en het Horsterwold bij Zeewolde begin maart al naar de prullenbak. De rechtbank in Zwolle oordeelde donderdag dat nergens op papier staat dat Flevoland 241 miljoen euro zou krijgen en verwierp daarom het beroep van de provincie.

Ministerie is tevreden 

Het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie is tevreden over de uitspraak. Een zegsman geeft aan dat de gesprekken tussen vertegenwoordigers van het departement en de provincie om uit de ontstane impasse te komen nog volop gaande zijn. Voor wat betreft de onderhandelingspositie van Flevoland na de uitspraak, maakt gedeputeerde Marc Witteman zich nog geen grote zorgen. 'Wat ik belangrijk vind, is dat Henk Bleker heeft aangegeven dat er een nette oplossing komt. Hoewel ik me wel begin af te vragen wat die nette oplossing zal zijn.'

Teleurstellende maand 

Met de tweede negatieve uitspraak voor de provincie Flevoland binnen 3 weken, gaat maart de boeken in als een zeer teleurstellende maand. 'Dit is er eentje die we niet snel zullen vergeten', aldus Witteman. 'Opnieuw is er een rechter die bevestigt dat bestuurlijke afspraken niet veel meer waard zijn.'

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Kritikus / Geen Hagenees
Gedeputeerde Marc Witteman (PvdA) met zijn grote bek. Zowel bij de bestuursrechter als bij de raad van state heeft hij bakzeil moeten halen. Als ik in de staten van Flevoland zat, kreeg hij een motie van onbekwaamheid aan zijn broek.
Piet / directeur
Mark Witeman gedeputeerde arrogant hautain,grote bek!

Twee procedures verliezen en nadat hij Bleker giga heeft verguisd, nu zeggen dat Bleker een nette oplossing aangaf. Ongelooflijk om z'n huid te redden. Lijkt Griekenland wel "geld uit geven zonder dat er geld is". Uiteindelijk draait de burger( nou burger) belastingbetaler er weer voor op. En dit kan allemaal! Maar als ik 5 km te hard rij krijg ik een boete. Wat is nu een groter risico,mijn snelheid of de snelheid van Witteman. Hij treft het, de kiezers zijn gelukkig nog niet echt ontwikkeld!
Advertentie