Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Gecombineerde inzameling moet CO2-uitstoot verminderen

Afvalinzamelbedrijven Suez en Renewi gaan samenwerken bij de inzameling van bedrijfsafval in binnensteden. Door met gezamenlijke wagens een gecombineerde inzamelroute te rijden, kan het verkeer van vuilniswagens met 50% verminderen. De beide bedrijven willen in minstens 30 gemeenten starten met zo’n duurzame afvalinzameling.

20 mei 2021
werk-vuilnis-maatschappelijk.jpg

Recyclingbedrijven Suez en Renewi gaan samenwerken bij de inzameling van bedrijfsafval in binnensteden. Door met gezamenlijke wagens een gecombineerde inzamelroute te rijden, kan het verkeer van vuilniswagens met 50% verminderen. De beide bedrijven willen in minstens 30 gemeenten starten met zo’n duurzame afvalinzameling.

Materieel

In veel gemeenten worden pogingen gedaan om de CO2-uitstoot van de afvalinzameling te verminderen door het rijdend materieel van de eigen recyclingdienst te vergroenen. Maar in veel binnensteden wordt niet alleen huishoudelijk afval ingezameld; ook bedrijven zorgen vaak voor een flink deel van de vervoersbewegingen.

 

Proefgemeenten

In een aantal proefgemeenten, waaronder Amsterdam, Bergen op Zoom, Roosendaal en Gouda werken beide bedrijven al langer samen in het duurzaam inzamelen van bedrijfsafval. Het afval wordt daar opgehaald door gezamenlijke wagens.

 

Green Collective

Met Green Collective, een joint venture van de inzamelaars, moeten over twee jaar in 30 gemeenten gezamenlijke wagens rondrijden. De bedrijven blijven wel concurrenten, en klanten houden het contract met hun eigen inzamelaar. Suez en Renewi werken alleen samen in het ophalen van het afval. Volgens de bedrijven is het voor gemeenten ook een groot voordeel: zij hoeven zich niet bezig te houden met de inzameling van bedrijfsafval. En naast de vermindering van CO2-uitstoot is het ook veiliger voor het verkeer, omdat er minder grote wagens in de stad rondrijden. De gezamenlijke ophaaldienst komt ook beschikbaar voor andere afvalinzamelaars, zeggen de beide bedrijven.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie