Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Steden willen stedelijke vernieuwing op de agenda

De grote steden verenigd in de G32 hebben in een brief aan de Tweede Kamer laten weten dat stedelijke vernieuwing opnieuw op de agenda moet komen te staan.

12 november 2012

Het G32 stedennetwerk heeft in een brief naar de vaste commissie voor Binnenlandse Zaken een dringende oproep gedaan om de stedelijke vernieuwing weer op de agenda te zetten. In het regeerakkoord komt het begrip stedelijke vernieuwing niet voor.

Stedelijke vernieuwing niet klaar
De afgelopen 10 jaar zijn door de inzet van steden en corporaties, met steun van het rijk, vele oude wijken opgeknapt. De leefbaarheid in deze wijken is hierdoor sterk verbeterd. 'Maar we zijn nog niet klaar', aldus voorzitter van de fysieke pijler van de G32 Jop Fackeldey . 'We zijn in feite halverwege. Nu er vanwege de economische crisis minder geld beschikbaar is, zie je dat projecten om de oude wijken en buurten op te knappen, vertragen of zelfs stil vallen.'

Grote behoefte aan woningen

De G32 reageert met de brief op een onderzoek naar de behoefte aan stedelijke vernieuwing dat onlangs naar de Tweede Kamer is verstuurd. Uit dit onderzoek, in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken, blijkt dat stedelijke vernieuwing niet af is, dat er nog een grote behoefte is aan woningen en dat stedelijke vernieuwing geld kost.

Investeren blijft nodig
'Het blijft daarom nodig te investeren in onze steden om te voorkomen dat we onleefbare wijken en buurten krijgen. Daarvoor is het echter wel nodig dat met name de corporaties, die in heel veel wijken actief zijn, ook kunnen investeren. Wij zijn van mening dat met het nieuwe regeerakkoord vele corporaties deze ruimte niet krijgen en dat dat, samen met de zorgwekkende financiële situatie veel gemeentelijke grondbedrijven, een ernstige bedreiging is voor de stedelijke vernieuwing,'aldus Fackeldey.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie