ruimte en milieu / Partnerbijdrage

FSFE jaagt Friese energietransitie aan

Het Fûns Skjinne Fryske Enerzjy heeft namens de provincie Fryslân al miljoenen euro’s geïnvesteerd om de energietransitie aan te jagen.

Aanjagen energietransitie

Er komt nog veel meer aan, vertellen investeringsmanager Hendrik van Houten en de directeuren Michel Hendriks en Pieter van der Berg in de Leeuwarder Courant.

Fûns Skjinne Fryske Enerzjy (FSFE) is in 2014 opgericht op een bijdrage te leveren aan de duurzaamheidsambitie van de provincie Fryslân. De minimale financiering van het fonds bedraagt 25.000 euro, het maximale bedrag zonder toestemming van de provincie ligt op 7,5 miljoen euro. Het beheer van het fonds is door de provincie uitbesteed aan SVn. SVn is vervolgens een samenwerking aangegaan met e3 en het Nationaal Groenfonds.

20 miljoen aan investeringen in 2021

Als een bank huiverig is om geld beschikbaar te stellen voor een duurzaam initiatief, springt FSFE bij met een financiering. Het fonds investeerde vorig jaar voor 20 miljoen euro om Friese ondernemers en energiecoöperaties op weg te helpen. In 2020 investeerde FSFE, mede als gevolg van corona, 7,8 miljoen euro. Het geld ging onder meer naar zonne-energie, vergisting, windenergie en laadpalen voor elektrisch rijden.

Focus op batterijen voor zonnestroom en isolatie

De komende jaren komt de focus meer te liggen op de ontwikkeling van batterijen om zonnestroom op te slaan. “En we willen een grotere bijdrage leveren aan bijvoorbeeld het isoleren van gebouwen”, zegt directeur Michel Hendriks in de regionale krant. “Hoe meer je bespaart, hoe minder je hoeft op te wekken.” FSFE richt zich de komende tijd ook meer op lokale projecten die zich nog in de ‘ontwikkelfase’ bevinden. Daar wordt structureel jaarlijks 1 miljoen euro voor uitgetrokken.

Lees het volledige artikel hier

Foto: Jacob van Essen, Hogenoorden.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.