Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Friesland tegen uitbreiding gaswinning Warga-Wartena

Door de problemen in Groningen is er een publieke afkeer tegen het winnen van gas.

ANP
20 mei 2023
shutterstock-aardgas.jpg
Shutterstock

De provincie Friesland is tegen plannen van gasbedrijf Vermilion Energy om de gaswinning in de gasvelden bij Warga en Wartena uit te breiden. In een aanbevelingsbrief aan staatssecretaris van Mijnbouw Hans Vijlbrief zegt de provincie dat meer gaswinning niet in de plannen van de provincie past.

Friesland wil juist stoppen met het winnen van fossiele brandstoffen in de provincie. Ook staat in het advies dat er door de problemen in Groningen een publieke afkeer is tegen het winnen van gas. Een ander probleem is dat de velden in de buurt van Natura 2000-gebied de Âlde Feanen liggen en dat de productie voor te veel uitstoot kan zorgen. Daar moet eerst onderzoek naar komen, stelt de provincie.

2024

Het huidige gaswinningsplan eindigt in 2024 en Vermilion wil graag langer doorgaan en meer gas uit de grond halen. Sinds 2019 wordt geen gas meer gewonnen uit het veld bij Warga en in Wartena wordt 2 tot 4 miljoen kubieke meter per jaar gehaald. ‘Het idee van Vermilion is om op te schalen naar 270 miljoen kubieke meter in Warga en 377 miljoen kubieke meter in Wartena. ‘Een aanmerkelijke uitbreiding dus’, schrijft Friesland.

Schadeafhandeling

Mocht de staatssecretaris tegen het Friese advies ingaan en de uitbreiding toestaan, dan wil de provincie dat er een goede schadeafhandeling komt. Daarnaast moet er een voordeel komen voor de inwoners van de regio, een extra compensatie bovenop de schadevergoedingen.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hielco Wiersma
1. Op iedere locatie in ons land behoort gaswinning of uitbreiding daarvan qua veiligheid voor bewoners verantwoord te zijn en aan alle vergunningsverplichtingen te voldoen.
2. Bij nieuwe besluitvorming over gaswinning behoren randvoorwaarden te worden opgenomen over de afhandeling en betaling van schade die een direct gevolg is van deze (extra) gaswinning.
3. Het is klinkklare nonsens om bewoners extra voordelen te bieden van gaswinning. Bewoners van de Randstad (het economisch hart) krijgen dat ook niet en zullen dat ook nooit krijgen. Daar is dus geen enkele reden voor. Eventuele prioriteiten in deze regio behoren zoals gebruikelijk te worden beoordeeld in relatie met de prioriteiten van de rest van het land.
Advertentie