Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Forensen bezetten parkeerplaatsen in Delfzijl

Twee weken geleden is het betaald parkeren in Delfzijl grotendeels afgeschaft. Het moest de levendigheid in het centrum vergroten en irritatie over de parkeertarieven wegnemen. Het blijkt anders te werken: vrijwel alle parkeerplaatsen worden overdag bezet gehouden door mensen die in het centrum werken, zegt Fractie 2014. De gemeente erkent dat het ‘erg druk’ is en er overdag weinig lege parkeerplekken zijn.

11 december 2009
Commotie
‘Al jaren is er ook in onze gemeente commotie over het parkeerbeleid,’ zegt Luc Schumer van de Fractie 2014 – een vierkoppige afsplitsing van de plaatselijke PvdA. ‘We hadden in een groot deel van het centrum betaald parkeren, maar in de omliggende buurten was er steeds minder plek. Daarom stelde het college voor om het betaald parkeren uit te breiden. De gemeenteraad vond dat te ver gaan, en vroeg het college om een andere oplossing.’

Blauwe zone
Op initiatief van Fractie 2014 kwam er een rondetafelgesprek waarbij betrokkenen konden aan vertegenwoordigers van alle raadsfracties konden zeggen hoe zij het parkeerprobleem wilden oplossen. ’Middenstanders, marktkooplieden en een aantal inwoners waren duidelijk: het betaald parkeren moest worden afgeschaft en er moest een blauwe zone komen waar je met parkeerschijf een bepaalde periode mag staan,’ zegt Schumer.

Gemeentehuis
De gemeenteraad nam het advies van het rondetafelgesprek niet over. Er kwamen twee pleinen met betaald parkeren, negen gereserveerde plekken voor het gemeentehuis, en verder werd het overal vrij parkeren zonder blauwe zone. ‘En nu staat het dus vrijwel overal de hele dag vol met auto’s van mensen die aan het werk zijn in het centrum. Ik heb, net als mijn fractiegenoten het hele proces gevolgd en gekeken of er plek was of niet. In het centrum zit het muurvast, overwegend wordt er lang geparkeerd.’

Ook ambtenaren
De beslissing om geen blauwe zone in te voeren, werd mede genomen omdat bedrijven en de gemeente hun personeelsleden zouden aanmoedigen niet opeens met de auto naar het werk te komen, of anders hun auto in ieder geval buiten het centrum te zetten. ‘Maar dat werkt dus niet, heel logisch. Er is opeens plek voor de auto als je maar vroeg naar je werk gaat,’ zegt Schumer.


Leidinggevende

De gemeente heeft ook geconstateerd dat er sinds de invoering van vrij parkeren erg veel geparkeerd wordt en dat er dus weinig vrije plekken zijn, ook in de buurt van het gemeentehuis dat in het centrum staat. ‘Vanuit de gemeente wordt iedereen ook zeer aangemoedigd om niet met de auto te gaan. Het staat in nieuwsbrieven. Leidinggevenden hebben het erover, spreken mensen erop aan. Maar of dat werkt, kan de voorlichter niet zeggen.’ Over een half jaar is er een evaluatie. Voor Schumer staat de uitkomst al vast: ‘Er moeten blauwe zones komen. Dan mag je in het hart van het centrum nog bijvoorbeeld anderhalf uur staan, iets verder eromheen twee en een half uur en helemaal aan de rand gratis.’

Reacties: 5

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Laurens Beijen / jurist
De ervaringen in Delfzijl zijn heel leerzaam voor andere gemeenten. Mensen die altijd op betaald parkeren schelden kunnen nu zien waar het afschaffen daarvan toe kan leiden.
De vraag om blauwe zones in te voeren klinkt sympathiek, maar het vereist wel controle. Bij betaald parkeren is daar een financieringsbron voor, maar hoe wil Fractie 2014 het gat dekken als er een blauwe zone is?
De slotzin van het stukje geeft ook stof tot nadenken. Ik neem aan dat het raadslid Schumer met de woorden 'Dan mag je in het hart van het centrum nog bijvoorbeeld anderhalf uur staan', niet bedoelt dat mensen in het centrum maar anderhalf uur mogen staan, maar dat het voor auto's geldt. Het laat maar weer eens zien hoezeer sommigen zich vereenzelvigen met hun auto.
J F Hollander / buitengewoon opsporingsambtenaar/marktmeester
Gelezen het artikel, zijn de consequenties navenant. Als compensatie hanteert de gemeente Zandvoort in de wintermaanden 4 maanden vrij parkeren aan de Boulevards, en normaal shop en go parkeren in het centrum, en in de andere wijken betaald parkeren/vergunning parkeren, en het werkt naar behoren. En zeker voor de toerist en dagjesmensen die naar het strand/zee willen.
L.Nierkes / oud ambtenaar
Handige mensen kijken even op marktplaats daar kan men parkeerschijven kopen die mee lopen daar zit namalijk een klokje in.Als men dat instel dan ken je de hele dag parkeren. Kosten hiervan zijn ongeveer 15 euro.en ik weet ze worden gebruikt en het werkt.
Criticus - NL
Forenzen gebruiken openbare parkeerplaatsen in Delfzijl...
Bij een openbare parkeerplaats worden naar mijn mening geen restricties gesteld aan de gebruiker?


Henk Apotheker / vutter en inwoner van Delfzijl
Ik betwijfel of het invoeren van een blauwe zone de oplossing is voor het parkeren in het centrum van Delfzijl. Eén van de redenen om destijds betaald parkeren in te voeren was het veelvuldige misbruik (verschuiving van de schijf een aantal keren per dag) dat van de blauwe zones werd gemaakt. De parkeerplaatsen stonden altijd vol. Overigens vraag ik mij af of het probleem zoals door Fractie 2014 wordt aangegeven wel zo groot is. Ik ervaar het niet zo. Tot dusver heb ik op de verschillende parkeerplaatsen in het centrum van Delfzijl altijd een parkeerplek gevonden, zowel overdag als 's avonds.
Advertentie