Flevoland: geen natuurgebied, geen wegverbreding
De provincie Flevoland dreigt op slot te gaan als het Rijk zijn eerder gemaakte afspraken over de aanleg van natuurgebieden niet nakomt. Gaat de geplande ontwikkeling van het nieuwe natuur en recreatie gebied Oostvaarderswold bijvoorbeeld niet door, dan is het wettelijk ook niet mogelijk om de rijksweg A6 te verbreden.
Robuuste verbindingen
Dat liet de provincie Flevoland deze week weten naar aanleiding van de plannen om veel geplande natuurgebieden in Nederland te schrappen. Met name de ‘robuuste verbindingsstukken’ tussen twee grote stukken bestaande natuur zijn door staatssecretaris Henk Bleeker van Economische zaken in de ban gedaan. Provincies krijgen hiervoor van het Rijk geen geld meer.
Verdriet
Tot groot verdriet van de provincie betekent dit voor Flevoland dat de aanleg van de Oostvaarderswolt niet doorgaat. ‘De staatssecretaris ziet dit gebied ten onrechte alleen als een verbindingsgebied. Maar het is veel meer dan dat: het gaat om een groot gebied dat zowel economisch als ecologisch ontwikkeld wordt. Het belang hiervan is groot, ook voor het welzijn van de inwoners’, aldus woordvoerster Inge Zaaijer namens verantwoordelijk gedeputeerde Anne Bliek.
Geen compensatie
Reden voor de provincie om het Rijk nog eens fijntjes te wijzen op de gevolgen voor de infrastructuur in Flevoland: ‘De A6 zal worden verbreed, maar dat gaat ten koste van natuur. Dat zou worden gecompenseerd met nieuw groen in Oostvaarderswold. Dat geldt ook voor de uitbreiding van het bedrijventerrein De Vaart bij Almere. Zonder compensatie kunnen beide projecten dus niet doorgaan’, aldus Zaaijer.
Chantage noch blokkade
Maar is dat geen chantage? Volgens de woordvoerster is daar geen sprake van. ‘Wij blokkeren de uitbreiding niet, we willen niets liever dan een bredere A6. Maar volgens nationale wetgeving kan dat alleen als er elders gecompenseerd wordt voor de verloren natuur. En dat kan eigenlijk alleen in het Oostvaarderswolt gebied.’
Alles of niets
Aanleg van alleen de compensatienatuur is voor de provincie geen optie. ‘Het past allemaal in het plan zoals dat inmiddels door de provincie in de ruimte ordening is ingepast. We kunnen daar niet zomaar van afwijken, dan zijn we terug bij af.’ Het is voor de provincie alles of niets in dit gebied.
Geld al overgemaakt
Het wrange is volgens Zaaijer dat het geld voor de compensatie al klaar staat. ‘We kunnen bij wijze van spreken morgen beginnen, het Rijk heeft de 25 miljoen euro al lang overgemaakt. Veel grond is al aangekocht. Maar door het stopzetten van de verbindingstructuur staat nu alles stil. Wettelijk mogen we niets meer. We zijn nog aan het praten, maar voorlopig De hele provincie schiet op slot’.
snelwegverbreding en natuur blijken plots bondgenoten!