Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Straks ook alleen nog maar elektrische vuilniswagens?

Voor regionale buslijnen wordt een uitzondering gemaakt.

24 november 2023
Uitstoot bus
Shutterstock

Het Europees Parlement heeft strengere normen tegen luchtvervuiling door vrachtwagens vastgesteld. Zwaar vrachtvervoer veroorzaakt een kwart van alle uitlaatgassen. Tractoren, landbouwvoertuigen en specialistische voertuigen zoals diepladers en hijskranen vallen er niet onder.

Regionale buslijnen

Als het aan het Europarlement ligt, moeten niet alleen vrachtwagens, bussen en aanhangwagens, maar ook andere nieuwe bedrijfswagens aan de gestelde eisen voldoen. Te denken valt aan vuilniswagens of betonmixers, maar ook aan andere werkvoertuigen op de weg.

Een ambitieus onderdeel van de aangescherpte wet is een 100 procent reductiedoel voor nieuwe stadsbussen in 2030, met een uitzondering voor touringcars en bussen voor regionale buslijnen. Voor het vrachtverkeer geldt straks: 45 procent minder CO2-uitstoot in 2030, 65 procent in 2035 en 90 procent in 2040.

Scheepvaart

Het liefst wilde het Europees Parlement een volledige stopzetting van de bouw van alle nieuwe auto’s met een verbrandingsmotor in 2040, maar dat bleek nog te omstreden. Soortgelijke plannen zijn ook in de maak voor de scheepvaart en de luchtvaart. Ook die bedrijfstakken moeten binnen de EU  hun stikstofuitstoot fors terugdringen. 

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

P. Smit
Het klootjesvolk raakt aan de bedelstaf alleen om de rijken nog rijker te maken.

https://www.klimaatfeiten.nl/
Gert Timmerman
Onbegrijpelijk dat de vaak supervervuilende tractoren van b.v. loonwerkers nog "even" niet mee doen.
Advertentie