Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

EU kiest zeven Nederlandse gemeenten voor klimaatmissie

Zeven Nederlandse gemeenten zijn door de EU geselecteerd om bij de 100 steden te horen die voor 2030 klimaatneutraal dienen te zijn.

02 mei 2022
Bord no planet B
Shutterstock

De Europese Commissie heeft op donderdag 28 april de EU-steden bekendgemaakt die zullen deelnemen aan de EU-missie om voor 2030 100 steden klimaatneutraal te maken. Tot deze honderd behoren 7 Nederlandse gemeenten.

Verandermanager Concerncontrol Directie P&O

JS Consultancy
Verandermanager Concerncontrol Directie P&O

Algemeen directeur

Partners At Work in opdracht van WVS
Algemeen directeur

Voorbeeld

Het gaat om Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Utrecht Eindhoven, Groningen en Helmond. De steden zijn geselecteerd om als onderdeel van de EU-missie ‘Climate-Neutral and Smart Cities’. De 100 Europese steden uit de 27 lidstaten ontvangen onder andere een financiële bijdrage en krijgen ook makkelijker toegang tot andere fondsen. Daarmee zijn ze een voorbeeld voor andere steden. De steden fungeren als experimenteer- en innovatie-ecosystemen om alle andere steden te helpen bij hun overgang om tegen 2050 klimaatneutraal te worden. In totaal hadden zich 377 steden aangemeld voor deze EU-missie.

De groene overgang is op dit moment in heel Europa aan de gang. Maar er is altijd behoefte aan pioniers, die zichzelf nog hogere doelen stellen

Pioniers

Ursula von der Leyen, voorzitter van de Commissie: ‘De groene overgang is op dit moment in heel Europa aan de gang. Maar er is altijd behoefte aan pioniers, die zichzelf nog hogere doelen stellen. Deze steden wijzen ons de weg naar een gezondere toekomst. Wij zullen hen daarbij steunen. Laten we vandaag met het werk beginnen.’ De stedenmissie krijgt 360 miljoen euro voor de jaren 2022-2023 vanuit het Europese Horizon-programma. Het geld zal voornamelijk besteed worden om de steden te stimuleren werk te maken van schone mobiliteit, efficiënt gebruik van energie en groene stadsplanning. Doel is om zoveel mogelijk van de initiatieven gezamenlijk op te zetten met andere EU-steden en -programma’s.

Eerste stap

De eerste stap voor steden is dat ze een klimaatcontract opstellen waarin ze hun plannen voor klimaatneutraliteit vastleggen voor bijvoorbeeld energiegebruik, gebouwen, afvalbeheer en vervoer, samen met de bijbehorende investeringsplannen. Het is de bedoeling dat de gemeenten dat in samenspraak met burgers, onderzoeksorganisaties en de particuliere sector doen. Volgens klimaat-Eurocommissaris Frans Timmermans staan steden in de voorste gelederen bij de bestrijding van de klimaatcrisis. ‘Of het nu gaat om het groener maken van stedelijke ruimten, het aanpakken van luchtvervuiling, het verminderen van het energieverbruik in gebouwen of het bevorderen van schone mobiliteitsoplossingen: steden zijn vaak de spil van de veranderingen die Europa nodig heeft om te slagen in onze overgang naar klimaatneutraliteit.’

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

P. Smit
Ik wens de genoemde 7 steden serieus veel succes. De bijdrage van de EU zal als een druppel op een gloeiende plaat zijn.
Hielco Wiersma
Als dit EU-beleid tot haar kerntakenpakket hoort -wat ik aanneem- een prima actie. De regeling kan/zal voor een vliegwieleffect zorgen richting andere/omliggende woongebieden. Van belang voor Nederland is dat het gaat om een evenredige verdeling van de financiële middelen over alle EU-landen.
Hans Bakker
Aan de almaar uitdijende bevolking van Nederland, maar liefst 50.000 zielen in het eerste kwartaal van 2022 volgens het cbs, daar moeten we iets aan doen. Hoe meer mensen, hoe minder duurzaam.
Advertentie