Overslaan en naar de inhoud gaan

Ultrasoon geluid controleert leidingen goedkoop

Ultrasoon geluid is een nieuwe, goedkope manier om leidingen te controleren. Vooral gemeenten en drinkwaterbedrijven gaan hier veel van…

Goedkope technieken
Dat is tenminste het doel van een samenwerkingsverband tussen een aantal kennisinstellingen en betrokken bedrijven dat onlangs is getekend. De uitdaging van de samenwerking zit niet eens zozeer in het ontwikkelen van heel nieuwe technieken, maar vooral in het goedkoper maken van bestaande toepassingen, stelt onderzoekster Aleid Diepeveen van kenniscentrum Wetsus vast.

Vervangen was goedkoper
Met subsidie van het Rijk fungeert Wetsus als traite d’ union tussen de verschillen partijen, waaronder waterleidingbedrijf Vitens en de Universiteit Twente.
‘In de gas en olie industrie worden leidingen al langer zonder te graven vanaf de bovengrond met verschillende technieken gecontroleerd op onvolkomenheden. Daar is de infrastructuur en het getransporteerde goed zo duur, dat controle loont. Maar voor het waterleidingnet zijn de bestaande technieken domweg te duur. Bij twijfel is vervangen daar momenteel goedkoper dan controleren’, aldus Diepeveen.

Breuken opsporen
Mede daardoor worden op papier afgeschreven leidingen nu soms vervangen terwijl bij opgraven blijkt dat het materiaal nog jaren had meegekund.  Ook zouden gemeenten en waterleidingbedrijven met name breuken in hun netwerk graag opsporen voordat ze zich voordoen. Diepeveen: 'Zeker als dat zonder graven zou kunnen. Dat zou veel schade en ongemak bij mensen kunnen voorkomen. Bij een grote breuk zitten veel mensen al gauw een paar uur zonder water’.

Promotieonderzoek
Het samenwerkingsverband is aangegaan voor tenminste vier jaar. Er wordt promotieonderzoek opgestart, maar ook directe toepassingen worden bekeken. Elke instelling zal zijn eigen kennis inbrengen. Zo is de universiteit Twente goed ingevoerd in pvc, dus zij zullen naar de materiaaleigenschappen daarvan kijken.

Gemeenten als eindgebruiker

Het onderzoek richt zich vooral op de waterleidingen, maar behalve de drinkwaterbedrijven ziet Diepeveen ook de gemeenten als eindgebruiker. ‘Als we de techniek op een goedkope wijze beschikbaar weten te maken, dan ligt het voor de hand dat de gemeenten hun riolering op dezelfde manier zullen gaan onderzoeken. Dat zou veel breuken en te vroege vervanging voorkomen’.

 

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

ad comes here

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in